Salta navegació principal
Ets a: Home>Certificació>Sector alimentari - Certificacions>Seguretat alimentària IFS
Certificacions IFS

Certificacions IFS

Certificacions IFS

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Garantia de legalitat, seguretat i qualitat dels productes 

*Novetats IFS Food* L'abril de 2023 es va publicar la nova actualització de la norma IFS Food, ja és la versió 8, amb la qual es podrà auditar a partir del mes d'octubre, i serà obligatori aplicar-la a partir de gener de 2024.

Aquesta nova revisió sorgeix de la necessitat d'adaptar la norma al Codex Alimentarius de 2020 i a la nova ISO 22003-2, que té impacte en els esquemes de certificació d'aliments que operen d'acord amb l'ISO/IEC 17065, com l'IFS Food. Igualment, es consideren en aquesta versió els comentaris que s'han recollit de les parts interessades respecte a la versió 7.

En resum, a més de l'adaptació al Codex Alimentarius i a la propera ISO 22003-2, els canvis de la nova versió tenen en compte els punts següents:

  • Reestructuració d'alguns requisits per millorar el seguiment de la ruta d'auditoria.
  • El sistema de puntuació recupera la lletra B, com a desviació.
  • Millora la redacció dels requisits, sent més coherent i clara.
  • Es recupera la paraula "Auditoria", en comptes d'"Avaluació".

També es redueix la doctrina per agrupació de requisits i s'introdueix un nou programa IFS gratuït per donar suport a les auditories i els informes interns.

IFS – International Featured Standard

És un protocol privat tècnic desenvolupat pels distribuïdors alemanys, francesos i italians, amb el propòsit d'ajudar els proveïdors a què subministrin productes segurs, de conformitat amb les especificacions i la legislació vigent.

Aquest protocol requereix la prèvia implantació d'un sistema de gestió de la qualitat, un sistema APPCC basat en el Codex Alimentarius, així com la implantació i gestió de prerequisits i instal·lacions. Inclou tots els requisits exigibles als proveïdors i s'ajusta als requisits internacionals (GFSI), proporcionant una visió clara dels conceptes de seguretat alimentària i control de la qualitat a través d'avaluacions als proveïdors, en les quals s'ofereix una perspectiva completa de l'activitat d'aquests.

Objectius:

  • Garantir la legalitat, seguretat i qualitat dels productes fabricats.
  • Establir una norma comuna amb un sistema comú d'avaluació.
  • Assegurar el subministrament de productes segurs, d'acord amb les seves especificacions i conformes a la legislació, tot aconseguint una reducció de costos i la transparència a tota la cadena de subministrament.
  • Reduir costos i temps a fabricants i distribuïdors.
  • Assegurar la transparència i rigor en els sistemes de certificació.

Beneficis:

  • Facilita el compliment de la legislació d'aplicació.
  • Disminueix els costos dels possibles errors de qualsevol cadena de producció.
  • Proporciona una comunicació organitzada i amb totes les parts interessades.
  • Proporciona confiança als consumidors.
  • Millora la documentació.
  • Control més eficient i dinàmic dels riscos per a la seguretat alimentària.
  • Incorpora els programes de prerequisits al sistema de gestió de l'organització.
  • Estalvi de temps i costos, en fer les auditories juntament amb altres esquemes de seguretat alimentària (HACCP, BRC).
  • Integrar la seguretat alimentària i el control de qualitat.
  • Adapta les tendències sectorials com el cas de Food Fraud, Food Defense i la implantació d'una Cultura de Seguretat Alimentària. 

A causa de l'estructura de l'esquema i a la gran coincidència amb els requisits de seguretat alimentària, és de fàcil integració amb la certificació del protocol BRC i de la norma UNE EN-ISO 22000 (Sistemes de gestió de la innocuïtat dels aliments), i hi ha la possibilitat d'integrar els sistemes i optimitzar així els processos, amb la consegüent reducció del temps d'auditoria i dels costos.

També es pot fer en conjunt amb auditories de UNE EN-ISO 9001 (Sistemes de gestió de la qualitat).

Ara AENOR t'ofereix l'oportunitat d'obtenir automàticament amb les certificacions d'IFS Food o IFS PAC Secure, els certificats de Anàlisis de Perills i Punts Crítics de Control (APPCC) i/o GMP partint de Codex Alimentarius. Si el certificat és d'IFS Logistics, tens l'oportunitat de rebre directament la certificació d'APPCC. Informa't sobre com obtenir els certificats.

Altres certificacions IFS relacionades

S'adreça a empreses subministradores de productes alimentaris, amb marca pròpia, en fases posteriors a la producció primària.

A causa de l'estructura de l'esquema i de la gran coincidència amb els requisits de seguretat alimentària, és de fàcil integració amb la certificació del protocol IFS (International Featured Standard) i de la norma UNE EN-ISO22000 (Sistemes de gestió de la innocuïtat dels aliments), i l'estàndard BRC; hi ha la possibilitat d'integrar els sistemes i optimitzar així els processos, amb la consegüent reducció del temps d'auditoria i costos.

També es poden fer auditories de UNE EN-ISO 9001 (sistemes de gestió de la qualitat).​

Ara AENOR, t'ofereix l'oportunitat d'obtenir automàticament amb les certificacions d'IFS Food o IFS PAC Secure, els certificats de Anàlisis de Perills i Punts Crítics de Control (APPCC) i/o GMP partint de Codex Alimentarius. Si el certificat és d'IFS Logisitcs, tens l'oportunitat de rebre directament la certificació d'APPCC. Informa't sobre com obtenir els certificats.

Una vegada superat el procés d'auditoria, si el sistema implantat s'adequa als requisits del protocol, l'organització obté:

  • El certificat AENOR d'IFS - International Featured Standard (o, si escau, d'IFS Logistic i IFS Broker) a nivell bàsic o avançat en funció de les puntuacions obtingudes.
IFS

IFS

AENOR és una entitat reconeguda per les cadenes de distribució i ha emès centenars de certificats en IFS.
AENOR té l'acreditació ISO/IEC 17065:2012 d'ENAC per a tots els Protocols IFS, menys IFS PACsecure i IFS HPC.



Cursos del protocol IFS disponibles

Cursos de formació

Podcast Seguretat Alimentària

Estructura d'un pont, empreses constructores