Salta navegació principal
Ets a: Home>Coneix-nos>Sala d'informació AENOR>Notes de premsa>La certificació, un instrument que assegura l'èxit dels objectius de la COP25
 
 

La certificació, un instrument que assegura l'èxit dels objectius de la COP25

29/11/2019

  • Més de 60 esquemes de certificació estan orientats a donar resposta a les necessitats globals per a la reducció de les emissions, la gestió energètica o l'ecodisseny.
  • Des de principis d'any fins ara s'ha registrat un creixement del 7% en la certificació mediambiental feta per AENOR.
  • La COP25 que presideix el govern de Xile tindrà lloc del 2 al 13 de desembre a la Fira de Madrid, IFEMA.

29 de novembre de 2019. De cara a l'inici de la Conferència de les Parts (COP25), òrgan suprem de l'ONU encarregat de prendre les decisions sobre el canvi climàtic, la certificació de productes i serveis ha esdevingut un instrument que garanteix el compliment dels compromisos assumits pels governs i les organitzacions en matèria d'eficiència energètica.

La certificació, activitat central d'AENOR, és el reconeixement de la feina en equip i de l'esforç de les organitzacions del sector públic i privat per alinear de forma voluntària els seus processos organitzatius i la seva capacitat competitiva per contribuir al compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i permetre així la mitigació de les concentracions de gasos amb efecte d'hivernacle (GEH) en l'atmosfera i la gestió de carboni, dos aspectes que són prioritat en l'agenda de la COP25.

Per ajudar les organitzacions en aquests processos, AENOR ofereix un ampli ventall amb més de 60 esquemes de certificació en l'àmbit mediambiental com ara certificació d'eficiència energètica (ISO 51000), de residu zero, així com aquelles que fomenten bones pràctiques en gestió ambiental (ISO 14001), les relacionades amb l'ecodisseny en el context de l'economia circular, així com les declaracions ambientals de producte dirigides a sectors concrets, incloent-hi el forestal.

Avui dia, l'interès de les empreses per la certificació en l'àmbit mediambiental és creixent. Des del tancament de 2018 fins a aquest moment s'ha registrat un creixement del 7% en centres de treball certificats per AENOR en gestió ambiental, fet que representa la credibilitat i la responsabilitat de les organitzacions amb la sostenibilitat i el paper de la certificació com a eina que evidencia aquest compromís.

Prova d'això és l'augment en el nombre d'empreses que recorren a la certificació per prevenir, reduir o controlar els impactes ambientals. Al món hi ha més de 307.000 organitzacions certificades de conformitat amb la norma de gestió ambiental (ISO 14001) i més de 47.000 centres certificats en gestió de l'energia (ISO 50001). Aquest esforç suposa una reducció de costos financers associats i d'emissions de gasos amb efecte d'hivernacle en les organitzacions. En el cas d'Espanya, és el primer país d'Europa i el món per centres certificats en ISO 14001 i quart país d'Europa i del món en ISO 50001.

Com a part del suport a les organitzacions, des del 2018 AENOR participa en el grup operatiu CARBOCERT, que estableix metodologies per comptabilitzar l'augment de carboni en sòls agrícoles i estructures fixes i perdurables com a conseqüència de l'aplicació de pràctiques agronòmiques sostenibles. Amb aquest projecte contribueix a la mitigació dels efectes del canvi climàtic i lluita contra la pèrdua de carboni orgànic en el sòl, un dels grans problemes derivats de l'aplicació de pràctiques intensives en sòls agrícoles mediterranis.

Segons José Magro, gerent de Sostenibilitat i RSC d'AENOR, "quan parlem de la gestió del carboni ens referim a les accions de càlcul, reducció o compensació de l'impacte ambiental que tenen les activitats, productes i serveis en termes d'emissions de CO₂ de les organitzacions".

Magro apunta que, per contribuir a la mitigació del canvi climàtic, hi ha una sèrie de normes com l'ISO 14064, que ajuda les organitzacions a quantificar les seves emissions, la primera mesura necessària per reduir-les. En el capítol de reducció d'emissions, a més de totes les eines relacionades amb la gestió de l'energia, AENOR verifica diversos esquemes voluntaris com el Verified Carbon Standard (VCS), el Gold Standard i projectes sota el Mecanisme de Desenvolupament Net (MDL) en el marc del Protocol de Kyoto.

Durant els dies que dura la COP25, AENOR farà un desplegament de continguts en tots els seus canals, des del web corporatiu fins a les xarxes socials, amb l'objectiu de conscienciar i difondre informació que sigui de valor per a la societat i expliqui la contribució i els beneficis dels serveis d'AENOR per assolir els objectius que es persegueixen en la cimera. Per fer-ho més visible i vistós, estèticament tots els suports es tenyiran aquests dies de verd, igual que ho farà el lluminós d'AENOR de l'edifici de la seu central al carrer Génova de Madrid.