Salta navegació principal
Certificació d'accessibilitat web

Certificació d'accessibilitat web

Certificació d'accessibilitat web
​​​

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Internet per a tothom: un desafiament global, una exigència legal, un compromís de tothom

L'accessibilitat permet l'accés al web i els seus continguts independentment del tipus de maquinari, programari, infraestructura de xarxa, idioma, localització geogràfica i capacitats dels usuaris. Cobreix la majoria de les discapacitats que poden tenir les persones (deficiències físiques, visual, auditiva i cognitiva), i també les necessitats de les persones d'edat avançada. És per això un element bàsic per a la igualtat d'oportunitats i la no discriminació.

El fet de desenvolupar un web accessible té altres beneficis addicionals, com millorar la usabilitat i el posicionament en els cercadors, la reutilització de continguts i interoperabilitat, redueix la càrrega en el servidor i l'amplada de banda necessària, etc.

La marca AENOR N d'Accessibilitat TIC és una garantia que les pàgines web són i es mantenen accessibles per als propietaris i administradors de llocs web, els seus usuaris i clients, i per a les administracions públiques. Aporta una garantia addicional en els desenvolupaments i per als proveïdors de serveis web.

Algunes de les seves característiques són:

  • Permet certificar els nivells d'accessibilitat AA i AAA dels webs, de conformitat amb les normes i els estàndards de referència (UNE-EN 301549 Requisits d'accessibilitat per a productes i serveis TIC. Les Pautes d'Accessibilitat per al Contingut Web (WCAG, per les sigles en anglès) de la Iniciativa d'Accessibilitat Web (WAI, per les sigles en anglès)).
  • Reflecteix el compliment del nivell d'accessibilitat exigit per la legislació (nivell AA).
  • S'aplica a qualsevol mena de contingut, amb especial èmfasi en els continguts web als quals s'accedeix mitjançant aplicacions d'usuari.
  • A la certificació inicial, s'hi inclou la realització d'una avaluació tècnica d'accessibilitat del web, en la qual s'identifiquen els incompliments. També inclou la revisió del pla d'accions que s'han d'implantar per corregir els problemes identificats, i la verificació posterior de les correccions efectuades.
  • A més, per a la certificació inicial, es revisaran les sistemàtiques de gestió o metodologia per al manteniment de l'accessibilitat al web. Amb la conformitat en aquestes activitats, es concedeix el certificat AENOR N d'accessibilitat TIC per a llocs web, i el dret d'ús de la marca AENOR d'accessibilitat.
  • El manteniment de la certificació inclou la realització d'avaluacions semestrals del nivell de compliment dels requisits d'accessibilitat pel web i la revisió de les correccions efectuades. També inclou la realització d'auditories anuals de la metodologia de manteniment o sistema de gestió per a l'accessibilitat, de conformitat amb els requisits que estableix AENOR en el Reglament RP A90.01.
  • En aquesta certificació, s'organitzen i s'aglutinen els compromisos, el coneixement i l'experiència d'AENOR, la Fundació CTIC i TECNALIA respecte de l'accessibilitat web.

Aquesta certificació s'adreça als propietaris o responsables del manteniment de les pàgines web, i concedeix el dret a identificar el web fent servir la marca N d'AENOR d'Accessibilitat.

Encara que les normes i els estàndards d'accessibilitat són aplicables a qualsevol web, la legislació espanyola en requereix el compliment per diverses organitzacions. Les principals organitzacions per a les quals es requereix són les següents:

  • Administracions Públiques.
  • Entitats i empreses que gestionin serveis públics, especialment els que tinguin caràcter educatiu, sanitari i serveis socials.
  • Qualsevol web que compti amb finançament públic.
  • Empreses que presten serveis de comunicacions electròniques, serveis financers, subministrament d'aigua, gas o electricitat, agències de viatges, transport de viatgers, activitats de comerç al detall.
  • Plataformes de teleformació per a l'obtenció de certificats de professionalitat.
  • Pàgines suport o canal per a les xarxes socials en línia.
  • Aplicacions per a dispositius mòbils dels organismes del sector públic. 

L'auditoria al sistema de gestió d'accessibilitat es pot fer integrada amb l'auditoria ISO ​​9001.

  • El certificat AENOR d'accessibilitat TIC.
  • La llicència d'ús de la marca AENOR d'accessibilitat TIC, amb què s'identifica el web certificat.
Marca AENOR d'Accessibilitat TIC

Marca AENOR d'accessibilitat TIC​


AENOR ha emès molts certificats d'accessibilitat web, entre els quals cal destacar la certificació dels webs d'administracions públiques i entitats públiques, entitats financeres, empreses de desenvolupament web, multinacionals, etc.