El malbaratament d'aliments és una problemàtica mundial que passa a tots els sectors de la societat actual i que, a més de conseqüències ambientals, socials i econòmiques, té un gran component ètic, ja que el 9% de la població mundial pateix fam.
Així, les organitzacions i els agents que pertanyen a la cadena agroalimentària necessiten fer valer els programes que desenvolupen per prevenir i reduir el malbaratament d'aliments.
La certificació malbaratament alimentari zero d'AENOR reconeix aquelles organitzacions que prioritzen la bona gestió preventiva i la valoració dels excedents que no es poden destinar a consum humà, dins l'abast definit, i eviten que es dipositin a l'abocador.
En resposta a aquesta necessitat, dins la seva plataforma de confiança Combatre el malbaratament alimentari, AENOR ofereix la solució de certificació malbaratament alimentari zero, que ajudarà les organitzacions a:
Aquest segell distingeix l'efectivitat de les mesures implementades per les organitzacions per contribuir a la reducció del malbaratament d'aliments.
Entre els aspectes avaluats per AENOR hi ha totes les accions que una organització posa en marxa per prevenir la generació d'excedents, i quan aquests es produeixen, se n'avalua la quantificació i gestió per reduir al mínim els aliments que es puguin destinar a eliminació, així com una gestió eficient dels residus i el compromís amb la millora contínua.
Aquest segell distingeix l'eficàcia de les mesures implementades per les organitzacions per combatre el malbaratament d'aliments.
El model de certificació d'AENOR permet que les empreses puguin fer valer el seu esforç i aconseguir una millor connexió amb el consumidor.
L'èxit d'aquesta iniciativa requereix complir amb una sèrie de requisits fonamentals, com són el de fer un inventari detallat del malbaratament alimentari, identificant les seves tipologies, quantitats, així com els processos o les activitats generadores; establir un balanç de masses per rastrejar l'entrada i sortida d'aliments en totes les etapes del procés; prioritzar accions per reduir el malbaratament segons una jerarquia establerta; calcular el percentatge de productes destinats a ser eliminats en relació amb el total d'entrades d'aliments; desenvolupar un pla integral de minimització del malbaratament alimentari i, finalment, implementar un sistema de gestió robust per assegurar la conformitat amb els requisits establerts.
Dins la metodologia que cal implementar, s'estableix que la certificació d'AENOR malbaratament alimentari zero es basa en cinc fonaments:
La certificació malbaratament alimentari zero està desenvolupada per a aquelles organitzacions que estiguin implicades en la cadena agroalimentària, des de centrals de manipulació de fruites i hortalisses, indústries, centres logístics, gran distribució i punts de venda, fins a establiments hotelers i de restauració, entre d'altres.
Una vegada superat amb èxit el procés d'avaluació de conformitat amb els requisits establerts, l'organització obté la marca AENOR de Malbaratament Alimentari Zero, juntament amb la declaració de verificació en què s'indiquen els percentatges de producte destinats a cada categoria d'accions per minimitzar el malbaratament.
Una vegada superat el procés d'auditoria, l'organització obté:
Primera empresa de distribució certificada per AENOR en malbaratament alimentari zero
Més informació
Quatre claus per reduir el malbaratament alimentari