Salta navegació principal
Ets a: Home>Certificació>Sector alimentari - Certificacions>Seguretat alimentària FSSC 22000
Esquema FSSC 22000: Certificació de Seguretat Alimentària

Esquema FSSC 22000: Certificació de Seguretat Alimentària

Esquema FSSC 22000: Certificació de Seguretat Alimentària

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Aplicació d'ISO 22000 i programes de prerequisits en la indústria agroalimentària o de fabricació d'envasos per a ús alimentari: Garantia d'aliments segurs

Novetats FSSC 22000. L'abril del 2023, es va publicar la nova versió 6 de la norma FSSC 22000, que entrarà en vigor per a les auditories fetes a partir de l'1 d'abril del 2024, data en la qual els establiments han d'haver adaptat els seus procediments a aquesta versió i evidenciar la seva implantació total per a les auditories fetes a partir d'aquesta data i, obligatòriament, abans del 31 de març del 2025.

Entre els canvis més rellevants d'aquesta versió destaquen els nous requisits sobre la cultura en seguretat alimentària, control de qualitat, gestió d'equipaments, pèrdues i malbaratament alimentari i comunicació. A més, en els certificats nous emesos, se'ls incorporarà un codi QR, addicional al COANEU ja existent. 

Esquema FSSC 22000

És un esquema de certificació complet per a sistemes de gestió de seguretat alimentària basat en les normes existents ISO 22000​, ISO 22003​​ i especificacions tècniques per a programes de prerequisits del sector corresponent (producció d'aliments, fabricació d'envasos per a la indústria alimentària o per al transport i emmagatzematge d'aliments).

A més hi ha una sèrie de requisits addicionals establerts en l'esquema FSSC relatius a especificacions per a serveis, supervisió del personal, gestió de materials d'entrada, food defense, prevenció del frau, gestió d'al·lergògens, etiquetatge, control ambiental.

Les organitzacions que obtenen el certificat de conformitat amb el FSSC, apareixen al Registre d'Organitzacions Certificades del FSSC, que és d'accés públic (https://www.fssc22000.com/certified-organizations/).

FSSC ha implementat per a cada empresa certificada un nou COID (Certified Organization Identification Code) únic, per tal de mantenir la traçabilitat de les organitzacions certificades. Aquests codis estan disponibles des del 31 de gener de 2023 a FSSC database www.fssc22000.com. 

L'esquema FSSC 22000 està homologat per la Global Food Safety Initiative igual que altres esquemes de seguretat alimentària, com ara BRCGS o IFS.​​​

Ambaquesta certificació, AENOR dona la possibilitat d'obtenir de manera addicional els certificats de Anàlisis de Perills i Punts Crítics de Control (APPCC) i/o GMP partint de Codex Alimentarius. Informa't sobre com obtenir els tres certificats.

Si a més ets exportador de productes agroalimentaris, has de conèixer la llei de 2016 FSMA Food Safety Modernization Act, elaborada per la FDA dels Estats Units, que busca millorar la seguretat alimentària dels aliments, en particular els provinents de països tercers. Aquesta llei estableix els requisits per a l'exportació de productes agroalimentaris destinats als Estats Units, al mateix temps que facilita a les empreses la seva consolidació en el mercat americà.

L'esquema FSSC 22000 és aplicable als següents tipus d'indústries agroalimentàries i fabricants d'envasos per a aliments:

1)     Processat d'aliments: ​​

  1. Processat de productes peribles animals (p. ex. carn, aus de corral, ous, productes lactis i peix i mariscos)
  2. Processat de productes peribles vegetals (p. ex. fruites, sucs frescos, vegetals, grans, fruits secs i llegums)
  3. Processat de productes mixtos d'origen animal i vegetal (p. ex. pizza, lasanya, sandvitx, brioixeria, menjar a punt per menjar)
  4. Processat de productes estables a temperatura ambient (p. ex. productes enllaunats, galetes, aperitius, oli, aigua potable, begudes, pasta, farina, sucre, sal alimentària)
  5. Productes (bio)químics per a la indústria alimentària (ingredients alimentaris - additius, vitamines, minerals, biocultius, aromes, enzims i coadjuvants tecnològics, excloent-ne pesticides, medicaments, fertilitzants i agents de neteja)

2)     Fabricació de material d'envasament per a la indústria alimentària (en contacte directe o indirecte)

3)     Transport i emmagatzematge (durant la cadena alimentària) ​

4) Pinsos (producció de pinsos per a animals de granja, producció de pinsos per a mascotes)


Per la seva estructura basada en la gestió de riscos, la certificació FSSC -22000 és fàcil d'integrar en qualsevol sistema de gestió per processos com la UNE-EN ISO 9001.​

També es pot fer en conjunt amb auditories de seguretat alimentària dels protocols privats de la gran distribució europea com per exemple ​BRCGS (Global Standard for Food Safety) i IFS (International Featured Standards) en les seves normes tant de producció d'aliments com d'envasos, atès que aquests inclouen requisits d'un sistema de seguretat alimentària.

Ara AENOR, ofereix l'oportunitat d'obtenir al costat d'aquesta certificació, els certificats de Anàlisis de Perills i Punts Crítics de Control (APPCC) i/o GMP partint de Codex Alimentarius. Informa't sobre com obtenir els tres certificats.

Un cop superat el procés d'auditoria, si el sistema implantat s'adequa als requisits de l'esquema FSSC 22000, l'organització obté:

  • El certificat de conformitat AENOR de la FSSC 22000
  • En l'auditar-se els requisits de l'ISO 22000, si el client vol, també obté la llicència d'ús de la marca de seguretat alimentària d'AENOR.

A més, les organitzacions amb sistemes de gestió certificats per AENOR disposen d'accés gratuït a AENORnet i subscripció a la revista mensual UNE.

Segons el que estableix l'Esquema FSSC 22000, l'organització a la qual s'hagi concedit un certificat FSSC té dret a utilitzar el logotip de FSSC 22000 en el material imprès de l'organització, la pàgina web i altres materials promocionals subjectes a les especificacions de disseny descrites en els documents de l'esquema FSSC 22000. Tanmateix, no podrà utilitzar el logotip de la certificació FSSC 22000 ni fer menció al certificat en els seus productes o embalatges, etiquetes o de qualsevol altra manera que ​pugui suggerir que FSSC 22000 certifica un producte, procés o servei.​​


Marca FSSC-22000

Marca FSSC 22000​

AENOR està autoritzada per la Foundation for Food Safety Certification (Per a consulta Certification bodis en https://www.fssc22000.com/partners/certification-bodies/ )​​. AENOR té l'acreditació ISO/IEC 17021:2015 d'ENAC sobre la base de la norma FSSC 22000, segons s'indica a l'annex tècnic del web d'ENAC.



Curs: L'esquema de certificació FSSC 22000

Gestió de les reclamacions

Podcast Seguretat Alimentària

Estructura d'un pont, empreses constructores