*Novetats IFS Food* L'abril de 2023 es va publicar la nova actualització de la norma IFS Food, ja és la versió 8, amb la qual es podrà auditar a partir del mes d'octubre, i serà obligatori aplicar-la a partir de gener de 2024.
Aquesta nova revisió sorgeix de la necessitat d'adaptar la norma al Codex Alimentarius de 2020 i a la nova ISO 22003-2, que té impacte en els esquemes de certificació d'aliments que operen d'acord amb l'ISO/IEC 17065, com l'IFS Food. Igualment, es consideren en aquesta versió els comentaris que s'han recollit de les parts interessades respecte a la versió 7.
En resum, a més de l'adaptació al Codex Alimentarius i a la propera ISO 22003-2, els canvis de la nova versió tenen en compte els punts següents:
També es redueix la doctrina per agrupació de requisits i s'introdueix un nou programa IFS gratuït per donar suport a les auditories i els informes interns.
És un protocol privat tècnic desenvolupat pels distribuïdors alemanys, francesos i italians, amb el propòsit d'ajudar els proveïdors a què subministrin productes segurs, de conformitat amb les especificacions i la legislació vigent.
Aquest protocol requereix la prèvia implantació d'un sistema de gestió de la qualitat, un sistema APPCC basat en el Codex Alimentarius, així com la implantació i gestió de prerequisits i instal·lacions. Inclou tots els requisits exigibles als proveïdors i s'ajusta als requisits internacionals (GFSI), proporcionant una visió clara dels conceptes de seguretat alimentària i control de la qualitat a través d'avaluacions als proveïdors, en les quals s'ofereix una perspectiva completa de l'activitat d'aquests.
Objectius:
Beneficis:
A causa de l'estructura de l'esquema i de la gran coincidència amb els requisits de seguretat alimentària és de fàcil integració amb la certificació del protocol BRCGS i de la norma UNE EN-ISO 22000 (Sistemes de gestió de la innocuïtat dels aliments) i hi ha la possibilitat d'integrar els sistemes i optimitzar així els processos, amb la consegüent reducció del temps d'auditoria i dels costos.
També es pot fer en conjunt amb auditories de UNE EN-ISO 9001 (Sistemes de gestió de la qualitat).
Ara AENOR t'ofereix l'oportunitat d'obtenir automàticament amb les certificacions d'IFS Food o IFS PAC Secure, els certificats de Anàlisis de Perills i Punts Crítics de Control (APPCC) i/o GMP partint de Codex Alimentarius. Si el certificat és d'IFS Logistics, tens l'oportunitat de rebre directament la certificació d'APPCC. Informa't sobre com obtenir els certificats.
L'estàndard IFS Logistic és aplicable tant a productes alimentaris com no alimentaris, com ara: transport, emmagatzematge, distribució, molls de càrrega i descàrrega, etc. S'aplica a qualsevol tipus de logística: enviaments per carretera, ferrocarril o vaixell, productes congelats o sense congelar.
L'estàndard IFS Broker és aplicable a corredors i/o importadors d'aliments. En aquest esquema de certificació es comprova que aquests operadors han implantat les mesures apropiades en els seus processos per tal de transmetre als seus proveïdors els requisits de seguretat i qualitat dels aliments i han supervisat el compliment d'aquests requisits, de manera que els productes subministrats compleixin tant els requeriments legals com les especificacions contractuals.
L'estàndard IFS PACsecure és aplicable a tota mena de centres on es fabriquin i subministrin materials d'envasos per a productes alimentaris (p. ex., per exemple, làmines de plàstic per a vegetals, llaunes per a begudes, paper d'embolicar per a farina, etc.) i no alimentaris (p.e. materials d'envasos que entraran en contacte amb la pell com els cosmètics o també materials d'envàs per a productes per a la llar, béns de consum, ferreteria, etc.)
L'estàndard IFS HPC és aplicable a productes d'ús domèstic i de la cura personal que estan destinats a entrar en contacte amb el cos; directament o indirectament (p. ex. productes cosmètics, productes químics de neteja, productes que entren en contacte amb aliments i productes d'higiene personal). Això inclou tots els productes per a consumidors i usuaris professionals.
Aquesta certificació és perfectament integrable amb altres esquemes de certificació, i hi ha la possibilitat d'obtenir de manera immediata juntament amb les certificacions d'IFS Food o IFS PAC Secure, els certificats de Anàlisis de Perills i Punts Crítics de Control (APPCC) i/o GMP partint de Codex Alimentarius. Si el certificat és d'IFS Logistics, tens l'oportunitat de rebre directament la certificació d'APPCC. Informa't sobre com obtenir els certificats.
L'estàndard Global Market és una verificació establerta en tres nivells: bàsic (només aplicable en aquells països on l'HACCP no és un requisit legal), bàsic plus i intermedi; és una eina molt eficient perquè en un termini de tres anys es pugui aconseguir la certificació IFS. Actualment el Programa Global Markets està disponible per a Food, Logistics i HPC.
Si a més ets exportador de productes agroalimentaris, has de conèixer la llei de 2016 FSMA Food Safety Modernization Act, elaborada per la FDA dels Estats Units, que busca millorar la seguretat alimentària dels aliments, en particular els provinents de països tercers. Aquesta llei estableix els requisits per a l'exportació de productes agroalimentaris destinats als Estats Units, al mateix temps que facilita a les empreses la seva consolidació en el mercat americà.
L'IFS ESG Check permet a les empreses avaluar la seva situació amb relació a la sostenibilitat, identificar els riscos i planificar el seu futur compromís. Es tracta d'una eina per orientar les qüestions de sostenibilitat i integrar els àmbits relacionats com qüestions ambientals, socials i de bon govern.
A AENOR ja fa temps que ens preocupem per la sostenibilitat en el sector alimentari, des de la producció primària fins a la indústria transformadora. Això ens permet tenir un enfocament adequat i una experiència en els aspectes de sostenibilitat que ens planteja el mòdul IFS ESG Check. Aquest mòdul bàsic se centra en avaluar el sistema de gestió de l'empresa i establir els principis marc amb relació a la sostenibilitat.
Com a mòdul addicional opcional, l'IFS ESG Check permet també a les empreses avaluar el seu sistema de gestió de la petjada de carboni i calcular-ne la petjada; aquest aspecte és una demanda creixent en el mercat i un possible aspecte diferencial.
Principals avantatges:
S'adreça a empreses subministradores de productes alimentaris, amb marca pròpia, en fases posteriors a la producció primària.
A causa de l'estructura de l'esquema i de la gran coincidència amb els requisits de seguretat alimentària és de fàcil integració amb la certificació del protocol IFS (International Featured Standard) i de la norma UNE EN-ISO 22000 (Sistemes de gestió de la innocuïtat dels aliments), i l'estàndard BRCGS; hi ha la possibilitat d'integrar els sistemes i optimitzar així els processos, amb la consegüent reducció del temps d'auditoria i costos.
També es poden fer auditories de UNE EN-ISO 9001 (sistemes de gestió de la qualitat).
Ara AENOR, t'ofereix l'oportunitat d'obtenir automàticament amb les certificacions d'IFS Food o IFS PAC Secure, els certificats de Anàlisis de Perills i Punts Crítics de Control (APPCC) i/o GMP partint de Codex Alimentarius. Si el certificat és d'IFS Logisitcs, tens l'oportunitat de rebre directament la certificació d'APPCC. Informa't sobre com obtenir els certificats.
Una vegada superat el procés d'auditoria, si el sistema implantat s'adequa als requisits del protocol, l'organització obté:
IFS
AENOR és una entitat reconeguda per les cadenes de distribució i ha emès centenars de certificats en IFS. AENOR té l'acreditació ISO/IEC 17065:2012 d'ENAC per als Protocols IFS, segons s'indica en l'annex tècnic del web d'ENAC, excepte: Consumer Products, Ethical Trade and Responsible Sourcing, Gluten Free, Retail, Start! i Wholesale/Cash & Carry.
Cursos del protocol IFS disponibles
Més informació
Podcast Seguretat Alimentària