La normativa estableix que les empreses làcties tinguin programes i procediments de seguretat alimentària basats en els principis d'anàlisi de perills i punts de control crítics (APPCC). L'aplicació de manera general d'aquests principis a la producció primària no és viable. Com a manera de fomentar les pràctiques higièniques apropiades a les explotacions ramaderes, el Reglament (CE) núm. 852/2004planteja l'elaboració de guies de pràctiques correctes, que els ramaders poden fer servir amb caràcter voluntari.
L'Organització Interprofessional Làctia va elaborar una guia de pràctiques correctes per a ramaderies de boví de llet (GUIA INLAC) com a eina d'ajuda per combinar la rendibilitat de l'explotació i la responsabilitat en la protecció de la salut humana.
La guia recull preceptes legals i proposa una sèrie de requisits i pràctiques agrupats en les cinc àrees que s'han considerat més importants dins les explotacions de boví de llet:
Traçabilitat dels animals i de la llet.Alimentació i aigua per als animalsEstat sanitari dels animals.Medicaments i tractaments dels animalsMunyida, emmagatzematge i qualitat de la llet
La certificació GUIA INLAC garanteix el compliment per part dels ramaders dels compromisos adquirits de forma voluntària per a la implantació de pràctiques correctes d'higiene a les seves explotacions.
Un dels objectius principals d'INLAC és millorar la qualitat de la llet i els productes lactis, així com de tots els processos que intervenen a la cadena agroalimentària. Totes les baules de la cadena làctia han d'assumir la responsabilitat de proposar productes lactis que satisfacin les expectatives més altes dels consumidors. Els ramaders, els proveïdors de les explotacions lleteres, els transportistes, els fabricants de productes lactis, els distribuïdors i els detallistes són part integral del sistema de gestió de la qualitat i de la seguretat alimentària.
La GUIA INLAC proporciona eines perquè les ramaderies de boví de llet assumeixin aquesta responsabilitat.
Certificat AENOR de producte de conformitat amb la Guia de pràctiques correctes d'higiene per a ramaderies de boví de llet de l'Organització Interprofessional Làctia (INLAC).
La certificació AENOR de conformitat amb la Guia INLAC es pot complementar amb auditories de seguretat alimentària i de sistemes de gestió de la qualitat com ISO 22000, 9000, etc. amb l'objectiu d'optimitzar temps i costos.
La seva explotació ramadera obté un certificat d'AENOR de conformitat amb la Guia de Pràctiques Correctes d'Higiene de l'Organització Interprofessional Làctia per a ramaderies de boví de llet (GUIA INLAC).
AENOR té l'acreditació UNE-EN-ISO/IEC 17065:2012 per al certificació GUIA INLAC de ramaderies de boví de llet