Certificació de pràctiques correctes d'higiene per a ramaderies de boví de llet de l'organització interprofessional làctia (GUIA INLAC).
La normativa estableix que les empreses làcties tinguin programes i procediments de seguretat alimentària basats en els principis d'anàlisi de perills i punts de control crítics (APPCC). L'aplicació de manera general d'aquests principis a la producció primària no és viable. Com a manera de fomentar les pràctiques higièniques apropiades a les explotacions ramaderes, el Reglament (CE) núm. 852/2004planteja l'elaboració de guies de pràctiques correctes, que els ramaders poden fer servir amb caràcter voluntari.
L'Organització Interprofessional Làctia va elaborar una guia de pràctiques correctes per a ramaderies de boví de llet (GUIA INLAC) com a eina d'ajuda per combinar la rendibilitat de l'explotació i la responsabilitat en la protecció de la salut humana.
La guia recull preceptes legals i proposa una sèrie de requisits i pràctiques agrupats en les cinc àrees que s'han considerat més importants dins les explotacions de boví de llet:
- Traçabilitat dels animals i de la llet.
- Alimentació i aigua per als animals
- Estat sanitari dels animals.
- Medicaments i tractaments dels animals
- Munyida, emmagatzematge i qualitat de la llet
La certificació GUIA INLAC garanteix el compliment per part dels ramaders dels compromisos adquirits de forma voluntària per a la implantació de pràctiques correctes d'higiene a les seves explotacions.