Seguretat alimentària, una responsabilitat de tots
La nova norma
UNE-EN ISO 22000: 2018 especifica els requisits que ha de complir un sistema de gestió per assegurar la innocuïtat dels aliments durant tota la cadena alimentària des del punt de venda fins al consum final.
Amb motiu de la publicació de la nova versió d'ISO 22000, les organitzacions certificades de conformitat amb aquesta norma disposen d'un període de 3 anys per adaptar els seus certificats als requisits de la nova versió.
Quatre són les principals línies en què se centren els canvis més rellevants de la nova versió de 2018:
-
Adaptació a l'estructura d'alt nivell, comuna a les normes de gestió ISO (ISO 9001,
ISO 14001,
ISO 45001...) per facilitar la integració amb altres sistemes de gestió.
-
Nou enfocament basat en riscos en 2 nivells: gestió de riscos de l'organització (finances, productivitat, parts interessades, etc.) i enfocament basat en riscos en l'àmbit operacional del sistema APPCC (Anàlisi de perills i punts crítics de control)
-
Modificació i aclariment de requisits relatius a la versió actual (comunicació, gestió d'emergències, selecció de les mesures de control, pla de control de punts de control crític PCC i de
Programes de prerequisits PPR o validació de les mesures de control).
-
Cicle PDCA de millora contínua. Dos cicles
PDCA que funcionen conjuntament, un que cobreix el sistema de gestió i un altre el dels principis de l'
APPCC.
Objectius:
- Reforçar la seguretat alimentària.
- Fomentar la cooperació entre totes les parts involucrades en la cadena alimentària, els governs nacionals i organismes transnacionals.
- Assegurar la protecció del consumidor i enfortir la seva confiança.
- Establir requisits de referència (elements clau) per als sistemes de gestió de la seguretat alimentària.
- Millorar el rendiment dels costos durant la cadena de subministrament alimentària.
Beneficis:
- Facilita el compliment de la legislació d'aplicació.
- Integra els principis de l' APPCC en un sistema de gestió de l'organització gràcies a la seva estructura d'alt nivell (HLS) basada en la gestió de riscos.
- Es basa en el cicle de millora contínua PDCA (Planificar, Fer, Comprovar, Actuar).
- Proporciona una comunicació organitzada i eficaç, amb totes les parts interessades.
- Proporciona confiança als consumidors.
- Millora la documentació.
- Control més eficient i dinàmic dels riscos per a la seguretat alimentària.
- Gestió sistemàtica dels requisits previs.
- Estalvia temps i costos, en fer les auditories d'ISO
22000 juntament amb altres esquemes de seguretat alimentària (FSSC,
BRC,
IFS).
- A més, amb una implantació adequada de l'ISO
22000 i
ISO 9000 es dona resposta als requisits exigits pels protocols privats BRC i IFS.
Al costat d'aquesta certificació, AENOR dona la possibilitat d'obtenir de manera addicional els certificats de
Anàlisis de Perills i Punts Crítics de Control (APPCC) i/o
GMP partint de Codex Alimentarius. Informa't sobre com
obtenir els tres certificats.
Si a més ets exportador de productes agroalimentaris, has de conèixer la
llei de 2016 FSMA Food Safety Modernization Act, elaborada per la FDA dels Estats Units, que busca millorar la seguretat alimentària dels aliments, en particular els provinents de països tercers. Aquesta llei estableix els requisits per a l'exportació de productes agroalimentaris destinats als Estats Units, al mateix temps que facilita a les empreses la seva consolidació en el mercat americà.