La petjada de carboni de producte és la quantitat total d'emissions de gasos amb efecte d'hivernacle (GEI) que es generen a cadascuna de les fases del cicle de vida del producte (des de l'extracció de les primeres matèries que el componen fins a l'abandonament del producte).
Existeixen, avui dia, diverses normes, referencials i guies per al càlcul de la petjada de carboni de productes, tant generals com sectorials, promogudes des de diverses institucions públiques o privades de reconegut prestigi. Per exemple, PAS 2050, GHG Protocol, ISO 14067, Protocol Internacional del V, etc.
Aquesta certificació, per tercera part, de les emissions calculades de gasos amb efecte d'hivernacle de producte, és el primer pas cap a altres de posteriors amb més benefici mediambiental, com la reducció de les emissions —via projectes de reducció— o la compensació d'aquestes (que també implica indirectament la reducció, a través de projectes que generen reduccions amb les quals es compensen les emissions).
Les verificacions de producte/servei per al mesurament de la petjada de carboni poden ser de quatre tipus:
La petjada de carboni és aplicable a productes, serveis, organitzacions, transport, edificis i esdeveniments.
AENOR elaborarà un Informe de verificació i s'emetrà el Certificat AENOR d'Emissions de CO2 calculades, compensades o reduïdes. L'organització obté la llicència d'ús del segell d'emissions de CO2 calculades, compensades o reduïdes que garanteix el seu compromís voluntari per reduir les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle, col·laborant amb altres organitzacions en la lluita contra el canvi climàtic.
AENOR ha concedit el segell de CO2 Calculat a més de 150 referències de productes a escala mundial
Resol els teus dubtes
Curs: Petjada de carboni i la seva neutralitat. Gestió del carboni
Inscriu-t'hi
Petjada de carboni
Solucions globals