El Reglament europeu EMAS (en les sigles en anglès "Ecomanagement and Audit Scheme") defineix un esquema de gestió i auditoria ambientals obert a qualsevol tipus d'organització en l'àmbit internacional i independentment de la seva activitat.
El model de sistema de gestió ambiental d'aquest Reglament està basat en la norma ISO 14001, i proposa una sistemàtica eficaç per ajudar les organitzacions a gestionar i millorar de manera contínua el seu acompliment ambiental. Tanmateix, l'EMAS conté requisits propis que el converteixen en un model d'excel·lència per a la gestió ambiental.
AENOR està acreditat per ENAC com a verificador mediambiental amb el número d'acreditació ES-V-0001 des de 1996, tenint aquesta acreditació actualitzada per a l'última modificació del Reglament EMAS, segons el Reglament UE 2018/2026.
Beneficis del Reglament EMAS
A més dels avantatges associats a la implantació d'un sistema de gestió ambiental ISO 14001, el Reglament EMAS ajuda les organitzacions a contribuir al desenvolupament d'una economia circular, ja que l'EMAS:
AENOR ofereix la possibilitat de realitzar, en un procés únic i integrat, una auditoria per obtenir la Certificació de Sistemes de Gestió Ambiental de conformitat amb ISO 14001 i al Reglament EMAS.
A més de ser compatible amb l'ISO 14001, l'EMAS també és compatible amb altres sistemes de gestió, tant del medi ambient (disseny ecològic, gestió energètica) i de la qualitat (ISO 9001), com de la seguretat i la salut en la feina (ISO 45001). Amb això s'aconsegueix una optimització del procés d'auditoria i una reducció en temps i costs pel que fa a la implementació i la certificació.
El Certificat EMAS d'AENOR demostra la conformitat amb els requisits del Reglament 1221/2009 i les seves modificacions, amb data de finalització de l'auditoria i validació de la Declaració Ambiental.
Una vegada la verificació d'AENOR s'ha dut a terme, l'organització pot sol·licitar el seu ingrés al Registre EMAS de la Unió Europea a l'organisme competent corresponent, obtenint així la llicència d'ús del logotip EMAS.
Logotip EMAS
A Espanya, AENOR ha estat el primer organisme verificador mediambiental acreditat per l'ENAC, l'Entitat Nacional d'Acreditació, per fer verificacions i validacions de conformitat amb el Reglament EMAS. Actualment, AENOR està acreditat per ENAC per a la totalitat dels sectors d'activitat. AENOR, amb més de 600 empreses certificades des del 1995 en aquest esquema.
A més, AENOR participa activament en fòrums i projectes relacionats amb el Reglament EMAS gràcies a la seva experiència com a verificador acreditat:
Projecte ENHANCE
El projecte ENHANCE ("EMAS as a Nest to Help and Nurture the Circular Economy") té com a objectiu millorar la implementació dels instruments polítics regionals perquè les organitzacions adoptin l'EMAS, mitjançant l'intercanvi d'experiències i bones pràctiques relacionades amb el Reglament als cinc països participants. Més informació.
Projecte BRAVER
El projecte BRAVER ("Boosting Regulatory Advantages Vis à vis EMAS Registration") és una continuació del projecte BRAVE. El propòsit del projecte BRAVER és identificar i desenvolupar mecanismes eficients de flexibilitat reglamentària, analitzar si són aplicables i avaluar-ne els beneficis. Això implica dissenyar i establir eines i activitats de formació i divulgació per difondre aquestes bones pràctiques. Més informació.
AENOR COM A ENTITAT COL·LABORADORA DE L'ADMINISTRACIÓ A L'EMAS
AENOR, a més de ser verificador acreditat per l'ENAC, està habilitada com a entitat col·laboradora d'algunes de les comunitats autònomes que han regulat activitats de verificació EMAS, com ara la Comunitat Valenciana, Andalusia i Catalunya.
Últimes novetats del reglament EMAS
Subvencions a Andalusia
Subvencions a Catalunya
Curs: El Reglament EMAS i la Declaració mediambiental
Inscriu-t'hi