Gestió de residus
La generació de residus és un dels reptes ambientals més complicats a què s'enfronta actualment la societat. A causa del desenvolupament d'aquesta, el volum de generació de residus a escala global pateix un increment continu. L'abandonament o la gestió inadequada dels residus produeix impactes notables en els mitjans receptors i pot provocar contaminació en l'aigua, el sòl, l'aire, contribuir al canvi climàtic i afectar els ecosistemes i la salut humana. En canvi, quan els residus es gestionen de manera adequada, es poden convertir en recursos que contribueixin a l'estalvi de primeres matèries i garantir la sostenibilitat econòmica, amb un efecte positiu sobre la conservació dels recursos naturals i els ecosistemes.
Gestió de recursos i economia circular
El model de
l'economia circular persegueix invertir la piràmide actual de la gestió de residus, maximitzant les accions de prevenció i valoració de residus (reutilització, reciclatge o valoració energètica). La certificació Residu Zero s'emmarca en la línia d'actuacions de l'OCDE, PNUMA, G20, PEMAR, la Unió Europea i Espanya pel que fa a l'economia circular.
El certificat d'AENOR Residu Zero reconeix aquelles organitzacions que valoritzen les diferents fraccions de residus que generen, dins l'abast definit, i eviten que tinguin com a destinació final l'eliminació en abocador.
Aquest esquema no implica la no-generació de residus, sinó una gestió organitzada que permeti reduir-ne la generació, preparar-los per ser reutilitzats i/o transformar el residu en primeres matèries, reintroduint-les en la cadena de valor.
Certificació AENOR Malbaratament Alimentari Zero
El malbaratament d'aliments és una problemàtica mundial que, a més de conseqüències ambientals, socials i econòmiques, té un gran component ètic, ja que el 9% de la població mundial pateix fam.
Així, les organitzacions i agents pertanyents a la cadena agroalimentària necessiten posar en valor els programes que duen a terme per prevenir i reduir el malbaratament de menjar.
Gestió de recursos per evitar el malbaratament d'aliments
En resposta a aquesta necessitat, dins la seva plataforma de confiança Combatre el malbaratament alimentari AENOR ofereix la nova solució Certificació del model AENOR malbaratament alimentari zero, que ajudarà les organitzacions a:
- Transmetre confiança a clients i consumidors sobre el seu compromís i gestió del malbaratament d'aliments per mitjà d'una marca reconeguda com la marca AENOR.
-
Quantificar el residu, establir metes concretes per prevenir-lo i minimitzar-lo i avaluar l'efectivitat de la seva gestió, aconseguint així augmentar l'eficiència del seu sistema productiu i millorar els costos.
-
Alinear els seus objectius amb les estratègies europees d'economia circular.
- Contribuir al compliment dels ODS, com l'ODS 12 "Garantir modalitats de consum i producció sostenibles", la tercera meta del qual exigeix reduir a la meitat els residus alimentaris mundials per capita en l'àmbit detallista i de consum, així com reduir les pèrdues d'aliments durant les cadenes productives i de subministrament el 2030.