Salta navegació principal
Ets a: Home>Coneix-nos>Sala d'informació AENOR>Notes de premsa>Biscaia renova les certificacions de qualitat i gestió ambiental que tenen la meitat de les seves platges
Biscaia renova les certificacions de qualitat i gestió ambiental que tenen la meitat de les seves platges

Biscaia renova les certificacions de qualitat i gestió ambiental que tenen la meitat de les seves platges

10/09/2018

  • AENOR ha fet entrega dels certificats UNE-EN ISO 9001:2015 i UNE-EN ISO 14001:2015 a la Diputació Foral de Biscaia i als ajuntaments dels 15 sorrals que disposen d'aquestes certificacions en reconeixement al treball fet durant els darrers anys durant un acte celebrat avui a Bilbao.
  • La Arena, Ereaga, Arrigunaga, Arriatera-Atxabiribil, Plentzia, Gorliz, Bakio, Aritzatxu, Laida, Laga, Ea, Ogella, Isuntza, Karraspio i Arrigorri han completat el procés per adaptar-se als nous requisits establerts en aquestes normes de qualitat i mediambientals. 

7 de setembre de 2018. Biscaia ha renovat les certificacions de qualitat i gestió ambiental que ja tenien 15 de les seves 28 platges. AENOR ha conclòs en la seva auditoria anual que, després de les adaptacions fetes per complir els nous requisits establerts per les normes que regeixen els certificats UNE-EN ISO 9001:2015 i UNE-EN ISO 14001:2015, els sorrals de La Arena, Ereaga, Arrigunaga, Arriatera-Atxabiribil, Plentzia, Gorliz, Bakio, Aritzatxu, Laida, Laga, Ea, Ogella, Isuntza, Karraspio i Arrigorri són mereixedors d'aquestes certificacions. Com a reconeixement a la feina feta durant els darrers anys per part de la Diputació Foral de Biscaia dins el sistema integral de gestió de platges i pels ajuntaments dels municipis en què s'enclaven aquestes últimes, avui s'ha fet un acte d'entrega dels certificats a Bilbao.

En aquest acte han participat Luz Emparanza, directora al País Basc d'AENOR i el director de Medi Ambient de la Diputació Foral de Biscaia, Unai Gangoiti. Aquest últim ha subratllat que “el nostre objectiu ha estat sempre oferir uns serveis de qualitat a la ciutadania i garantir un ús més respectuós de les nostres platges, com a medi natural que són. Hem cercat aquest objectiu aplicant un model, el de les normes internacionals ISO 9001 i 14001 que impliquen una forma de treballar que persegueix la millora contínua en la gestió i que comprèn totes les activitats lligades a la gestió dels sorrals. Des que vam adoptar aquest sistema fins ara, hem fet molts progressos. I vull agrair aquesta feina a totes les entitats i persones que ho han fet possible”.

Per part seva, la directora d'AENOR al País Basc ha indicat que “La doble certificació que aquesta Diputació ha renovat per a les seves platges subratlla el compromís d'aquesta Institució Foral amb el desenvolupament sostenible, cosa que es tradueix en una garantia per als usuaris d'aquests sorrals”.

La implantació i el desenvolupament del sistema integral de gestió aplicada per aconseguir i mantenir les certificacions té com a objectiu un ús més respectuós del medi natural que constitueixen les platges de Biscaia i permetre que totes les persones usuàries gaudeixin de més qualitat en els sorrals. En aquest sentit, aquest sistema ha inclòs la posada en marxa de programes adreçats a prestar serveis de més qualitat i a reduir els impactes mediambientals que pateixen les platges com a conseqüència del seu ús com a espai d'oci per part de més de 2 milions de persones. Així, aquest sistema comprèn totes les activitats fetes, com ara el control sanitari, la vigilància en els sorrals, el seu equipament, el foment d'activitats culturals i divulgatives i el seu control, la millora dels accessos i l'establiment de serveis específics per a persones amb discapacitat o el desenvolupament d'ordenances sobre l'ús de les platges establint requisits similars a totes elles.

Implantació en el temps

El procés per obtenir els certificats de qualitat i gestió ambiental ISO 9001 i ISO 14001 en els sorrals del nostre territori va arrencar el juny de 2001, quan el llavors Departament de Medi Ambient de la Diputació Foral de Biscaia i el de Sanitat del Govern Basc, juntament amb la Federació Biscaïna de Salvament i Socorrisme, l'Obra Social de BBK i els municipis del litoral biscaí, van signar l'Acord Marc per a la Gestió i Qualitat de les platges de Biscaia.

Fruit d'aquest acord, les institucions i les entitats signants van desenvolupar un Sistema Integrat de Gestió que va començar inicialment en cinc sorrals (Bakio, La Arena, Laga, Laida i Karraspio) i que s'ha anat estenent posteriorment, amb l'objectiu de presentar a la ciutadania uns serveis de qualitat, garantint, al mateix temps, la protecció de l'espai natural en què es presten.

Per fer-ho, s'han utilitzat com a model les normes internacionals ISO 9001 de qualitat i ISO 14001 de medi ambient, que impliquen una forma de treballar que aposta per la millora contínua en la gestió.

La implantació d'aquests sistemes de gestió s'ha traduït en la instal·lació de panells solars a les platges com a font d'energia renovable per a la megafonia del Servei de Prevenció d'Accidents, Socorrisme i Assistència i ecoreductors als serveis públics, fonts i dutxes de les platges per minimitzar el consum d'aigua.

De la mateixa manera, s'ha fet especial èmfasi en l'adopció de mesures per minimitzar la generació de residus i fer-ne una recollida selectiva, siguin els generats per les persones usuàries com els que dipositen les marees.