Salta navegació principal
Ets a: Home>Coneix-nos>Sala d'informació AENOR>Notes de premsa>L'ametlla espanyola obté la declaració ambiental de producte d'AENOR
NP - AEN DAP Ametlla

L'ametlla espanyola obté la declaració ambiental de producte d'AENOR

24/07/2019

  • L'Associació AEOFRUSE va presentar ahir la Declaració ambiental de producte (DAP) de l'ametlla nacional.

24 de juliol del 2019. Ahir va tenir lloc a Madrid la presentació de l'estudi de l'"Anàlisi del Cicle de Vida d'Ametlla en Gra" realitzat conjuntament per l'Associació Espanyola d'OPFH de Fruits secs i Garrofes (AEOFRUSE) i la Fundació Centre Tecnològic de Miranda de Ebro (CTME), en el marc del Programa GlobalEPD d'AENOR.

Després de la posada en comú dels resultats preliminars, el passat 12 de juny del 2019, s'han presentat els resultats finals en forma de Declaració Ambiental de Producte, d'acord amb la Norma Europea UNE-EN ISO 14025, amb la Verificació d'AENOR.

Això suposa una diferenciació ambiental per a l'ametlla espanyola que dona suport a la seva comercialització, però també implica una conscienciació més gran sobre els factors mediambientals en les explotacions i assenta les bases per a la presa de decisions en ecodisseny.

Les DAP presenten una informació ambiental fiable, rellevant, transparent, comparable i verificada sobre l'acompliment ambiental d'un producte o servei en el seu cicle de vida, a través de paràmetres normalitzats. Aquestes declaracions es basen en la norma internacional UNE-EN ISO 14025:2010 i en una anàlisi de cicle de vida (ACV). A més, AENOR és administrador del Programa GlobalEPD de verificació de DAP que cerca afavorir la comunicació ambiental de les organitzacions aportant la confiança de la verificació d'aquesta entitat. En el marc d'aquest programa es va constituir un panel sectorial per a fruits secs que va publicar les Regles de categoria de producte (RCP) que s'han emprat en la DAP d'ametlla nacional.  

AEOFRUSE, en col·laboració amb les empreses GRESOL i FRUTOS SECOS MAÑÁN, al costat de la Fundació CTME, ha mesurat l'impacte ambiental de totes les fases de la producció de l'ametlla nacional des del seu origen fins a la seva fi de vida, excloent l'impacte de la fase d'ús en la indústria alimentària. Per a això s'han analitzat 59 explotacions d'ametller que comprenen diferents localitzacions geogràfiques, diferents tècniques agrícoles (secà, regadiu, ecològica) i diferents mides d'explotació, i s'ha obtingut la representativitat de les explotacions nacionals d'ametlla.

La presentació de l'Estudi la va fer Yolanda Núñez, del Centre Tecnològic de Miranda de Ebro al costat d'Aitor Aragón, d'AENOR, qui va fer una ponència sobre la "Verificació de la Declaració Ambiental d'Ametlla Nacional".

Així mateix, va tenir lloc l'acte simbòlic d'entrega de l'Estudi al president d'AEOFRUSE, Antonio Pont Soriano, qui va comentar que han d'estar "orgullosos d'haver estat partícips d'un treball que aposta per la sostenibilitat ambiental com a eina de competitivitat i diferenciació del sector nacional de l'ametller. Des de l'Associació seguirem impulsant iniciatives que sostinguin l'excel·lència de l'ametlla espanyola".