Salta navegació principal
Ets a: Home>Coneix-nos>Sala d'informació AENOR>Notes de premsa>Proyecto HU-CI a les unitats de cures intensives

AENOR verificarà les bones pràctiques d'humanització de Proyecto HU-CI a les unitats de cures intensives

28/03/2019

  • Entre altres requisits, les UCI han de disposar de polítiques de portes obertes per afavorir el contacte i la participació dels familiars, vetllar pel benestar integral del pacient i impulsar l'atenció dels professionals.

28 de març del 2019. AENOR i Proyecto HU-CI han signat un conveni segons el qual l'entitat de certificació de referència a Espanya verificarà les bones pràctiques d'humanització de les unitats de cures intensives (UCI). L'objectiu de Projecto HU-CI és canviar el model de gestió en l'atenció i humanitzar les cures intensives per a pacients, famílies i professionals.

Per obtenir aquesta certificació, les UCI han de superar correctament les auditories externes d'AENOR de conformitat amb el manual de bones pràctiques de Proyecto HU-CI, que consta de 159 mesures concretes. Entre altres requisits, cal que les UCI duguin a terme aquestes accions: 

  • Establir UCI de portes obertes: es requereix la presència i la participació dels familiars en les cures per permetre el contacte amb els pacients i donar suport a les seves possibles necessitats emocionals i psicològiques.
  • Millorar la comunicació amb el pacient i els familiars i entre els professionals sanitaris.
  • Vetllar pel benestar del pacient, tant físic com psicològic, per impulsar la seva autonomia i el descans nocturn.
  • Cuidar els professionals mitjançant la sensibilització sobre la síndrome de desgast professional i altres factors associats, així com la promoció del seu benestar.
  • Detectar, prevenir i elaborar plans integrals contra la síndrome post cures intensives.
  • Millorar l'atenció al final de la vida mitjançant el compliment de protocols durant aquesta etapa. El control de símptomes físics, l'acompanyament, la cobertura de necessitats i preferències emocionals i espirituals, la integració de cures pal·liatives, la planificació i consulta de voluntats anticipades o la implicació multidisciplinària i compartida en la decisió i desenvolupament de mesures de limitació de tractaments de suport vital (LTSV).
  • Tenir una infraestructura humanitzada que garanteixi aspectes com ara la privadesa, l'orientació i la comoditat del pacient, dels familiars i dels professionals. A més, es fomentarà l'oci i la distracció del pacient mitjançant l'ús de les noves tecnologies i s'habilitaran espais a jardins o patis, tot garantint la senyalització i l'accessibilitat. 

Les UCI que compleixin aquestes bones pràctiques i superin la verificació externa d'AENOR obtindran el reconeixement. Més de 200 UCI de diversos hospitals, tant d'Espanya com de països del món, han dut a terme l'autoavaluació del compliment de les bones pràctiques, com ara el pas inicial en el procés de certificació.