Salta navegació principal
Ets a: Home>Normes i llibres>Col·laboració amb autors
Autors llibres i guies de normes AENOR

Autors llibres i guies de normes AENOR

Conjunt de portades i llibres dels autors d'AENOR

Col·laborem amb autors

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Si tens una idea de llibre o un original ja escrit, posa't en contacte amb nosaltres i analitzarem el teu projecte. Forma part de l'equip d'escriptors d'AENOR: professionals de prestigi que aporten la seva experiència i continguts de valor afegit a les seves obres. Aquí pots consultar, per sectors, alguns dels autors que col·laboren amb AENOR.​​

José Antonio Gómez Martínez és llicenciat en Ciències econòmiques i empresarials per la Universitat Complutense de Madrid, màster en Gestió de la qualitat i auditoria, i ha fet un programa superior en gestió de la innovació. AActualment és coordinador tècnic de Qualitat a AENOR i participa com a expert de la representació espanyola en el grup de treball internacional responsable de la revisió de la norma ISO 9001, en el si del Comitè Internacional de Normalització ISO/TC 176/SC 2.

Ann W. Phillips és responsable de la qualitat a BP. Ha contribuït que nombroses empreses aconsegueixin les seves certificacions ISO 9001, QS-9000 o ISO/TS 16949. A més, té una dilatada experiència en consultoria i formació, i sovint és ponent en conferències sobre sistemes de gestió.

José Manuel Pardo Álvarez és enginyer agrònom per la Universitat Politècnica de Madrid, màster en Gestió de la qualitat total per l'Escola d'Organització Industrial i tècnic superior en Prevenció de riscos laborals. Exerceix com a consultor, formador i auditor en projectes de foment i millora de la gestió empresarial. Actualment exerceix aquesta professió com a freelance, sent col·laborador habitual i autor de diversos llibres d'AENOR.

Palmira López-Fresnoés llicenciada i diplomada en Ciències Econòmiques i Empresarials. La seva carrera professional s'ha desenvolupat en l'àmbit de la gestió de qualitat i l'excel·lència empresarial com a directora en diverses organitzacions i com a assessora, avaluadora, conferenciant i formadora en diversos països d'Amèrica, Europa i Àsia Pacífic. És autora de diversos llibres d'habilitats directives i de qualitat de servei. Actualment treballa com a experta en cooperació internacional i desenvolupa el seu treball en projectes de cooperació de la Unió Europea.

Pedro Pablo Morillas Bravo és llicenciat en Ciències Biològiques per la Universitat Autònoma de Madrid, màster en Ecoauditories i Planificació Mediambiental de l'Empresa per l'Institut d'Investigacions Ecològiques, i Certificat EOQ-CERPER com a auditor i gestor de Sistemes de Qualitat i Ambientals. Actualment és coordinador de Garantia de Qualitat dels laboratoris acreditats del Canal de Isabel II, S.A. A més, entre altres activitats, participa com a expert nacional en l'ISO/CASC WG 44, grup de treball que ha revisat la Norma ISO/IEC 17025.

Palmira López-Fresno és llicenciada i diplomada en Ciències Econòmiques i Empresarials. La seva carrera professional s'ha desenvolupat en l'àmbit de la gestió de qualitat i l'excel·lència empresarial com a directora en diverses organitzacions i com a assessora, avaluadora, conferenciant i formadora en diversos països d'Amèrica, Europa i Àsia Pacífic. És autora de diversos llibres d'habilitats directives i de qualitat de servei. Actualment treballa com a experta en cooperació internacional i desenvolupa el seu treball en projectes de cooperació de la Unió Europea. A més, és presidenta del Comitè de Qualitat dels Serveis (Associació Espanyola per a la Qualitat, AEC) i presidenta de QFD Spain.

Antonio Sola Rosique és enginyer de camins, canals i ports. La seva experiència professional està molt relacionada amb el camp de la fiabilitat i l'enginyeria de manteniment en diversos tipus de plantes de generació d'energia per a Iberdrola Generación. Actualment és president del Comitè Tècnic d'AENOR AEN/CTN 151, de manteniment, vicepresident de l'Associació Nacional per al Desenvolupament de l'Enginyeria de Manteniment a Espanya (INGEMAN) i membre de; l'Associació Espanyola de Manteniment (AEM), de l'Associació Espanyola de la Qualitat (AEC) i de la junta de l'European Safety and Reliability Data Association (ESREDA).

Adolfo Crespo Márquez actualment és catedràtic d'Organització d'Empreses a l'Escola Superior d'Enginyers de la Universitat de Sevilla i director del Departament d'Organització Industrial i Gestió d'Empreses. Lidera la xarxa temàtica sobre Seguretat de Funcionament i Qualitat de Servei de Sistemes de Producció. Ha participat en un gran nombre de projectes d'enginyeria i consultoria per a diverses empreses i, des de 2002, és president de l'Associació per al Desenvolupament de l'Enginyeria de Manteniment (INGEMAN). A més, és autor de diversos articles i publicacions.

Arola. Empresa especialitzada en la gestió i coordinació d'operacions de comerç exterior. Ofereix solucions per a la distribució internacional que comprenen l'operativa duanera, el transport i la logística, així com consultoria, formació, assessorament legal, fiscal i jurídic, IIEE i OEA.

Taric. Empresa orientada a la producció de continguts i programari per al sector de la duana i la logística. Desenvolupa eines de gestió i consulta per a importadors, exportadors, transitaris i representants duaners, a més de dur a terme projectes de consultoria OEA, formació i edició de materials especialitzats.

José Manuel García Diego és llicenciat en Ciències del Treball (UOC), diplomat en Relacions Laborals i està finalitzant els estudis del Grau de Dret (UOC). És director de Seguretat habilitat pel Ministeri de l'Interior, té el postgrau en Seguretat en Entitats Financeres (UCM) i en Seguretat de la Informació (UOC), és tècnic superior en prevenció de riscos laborals (UC) i formador habilitat pel Ministeri de l'Interior en matèria de seguretat. Ha estat director de Seguretat Integral de Caja Cantabria durant 12 anys i és col·laborador habitual de revistes especialitzades del sector, conferenciant i col·laborador en diverses institucions privades, públiques i acadèmiques com l'ICADE, la Universitat Internacional Menéndez Pelayo i la Universitat de Cantàbria (màster en Riscos Laborals), a més de professor col·laborador del curs d'expert en protecció d'infraestructures crítiques de la UNED.

José Luis Fernández Rodríguez és mestre i tècnic d'educació infantil, i expert universitari en animació sociocultural. Des de 1996 treballa, primer com a educador i posteriorment a com coordinador, en el servei de la ludoteca “La Caseta”. Director de l'àrea d'infància de l'empresa educativa Promoción de la Formación de Las Palmas.

José Ángel Salgado Ballestero és psicòleg clínic. Desenvolupa la seva tasca professional en l'àmbit educatiu i comunitari a través de programes preventius i d'intervenció. Ha treballat de manera especial en l'àmbit de la ludoteca com a recurs de desenvolupament per a nens amb necessitats psicosocials i en la formació de famílies.

René Arboleda Naranjo és llicenciat en Relacions Públiques amb estudis de mestria en Comunicació Organitzacional. Té un postgrau en docència superior en conveni amb el Centre d'Excel·lència de la Universitat de Maryland dels Estats Units. Així mateix, és docent de la Universitat Tecnològica Equinoccial de l'Equador, i des de fa 20 anys, consultor i assessor d'empreses. Ha impartit cursos i seminaris relacionats amb la qualitat, la comunicació organitzacional i l'excel·lència empresarial a l'Argentina, el Perú, Colòmbia, els Estats units i l'Equador. A més, és gerent d'una empresa industrial i dirigeix la firma Arboleda Asesores, dedicada a la consultoria i capacitació en desenvolupament organitzacional i relacions públiques.

M. Ángeles Miranda Martínez és la directora de l'empresa Segurbaby S.L. Experta en prevenció d'accidents infantils i seguretat viària, s'ha especialitzat en instal·lacions destinades a la infància i ha creat les auditories de riscos infantils en centres educatius i d'oci de 0 a 3 anys. A més, és sòcia fundadora i vicepresidenta de l'Associació Nacional de Seguretat Infantil (associació sense ànim de lucre), fundadora de la Plataforma Logieduca, a més d'integrant del Comitè Tècnic de Normalització AEN/CTN 172/SC4, de material, serveis i centres destinats a la infància. Així mateix, ha participat en la redacció dels requisits de seguretat infantil de la guia per construir i projectar escoles infantils editada per la FEMP i el Ministeri d'Educació, i habitualment escriu articles relacionats amb la seguretat infantil per a diaris nacionals i altres mitjans de difusió digitals.

Mario Falcón Aliaga és gerent de Creaciones Falcón, S.L. (MOBEDUC), empresa que dissenya i fabrica mobiliari escolar. És editor de la guia per a l'optimització de projecte-construcció-equipament-gestió de centres 0 a 3 anys per al País Basc, promotor de la síntesi, aplicació i desenvolupament de la normativa i condicions de seguretat en l'àmbit d'equipaments per a centres de 0 a 3 anys amb la Fundació Cidemco, director de la Plataforma Logieduca i promotor de jornades del sector i integrant del Comitè Tècnic de Normalització AEN/CTN 172/SC4, de material, serveis i centres destinats a la infància.

​Juan Carlos López Agüí és doctor enginyer de Camins, Canals i Ports i llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials. Ha estat president del Comitè Europeu de Normalització (CEN), director general de l'Institut Espanyol del Ciment i les seves Aplicacions (IECA), ponent de la guia d'aplicació de la instrucció EHE i autor de les propostes tècniques incloses a la Instrucció de Formigó Estructural EHE, relatives a l'estat límit últim d'inestabilitat i l'annex núm. 7 sobre càlcul simplificat de seccions de formigó sotmeses a sol·licitacions normals. És consultor privat, professor ad honorem de la Universitat Politècnica de Madrid i president del grup de treball Estadística aplicada al formigó estructural de la Comissió de Materials d'ACHE. Ha publicat nombrosos articles i llibres.

​Antonio Carretero Peña és doctor en Enginyeria Industrial de l'especialitat química per l'ETS d'Enginyers Industrials de Madrid i tècnic superior de prevenció de riscos laborals de la CAM en seguretat industrial, higiene en el treball i ergonomia/psicosociologia laboral. Té una àmplia experiència professional a Espanya i Llatinoamèrica com a auditor de sistemes de gestió ambiental. Actualment, treballa en innovadores activitats ambientals, energètiques i preventives des d'AENOR.

Sergio Álvarez Gallego (coordinador de la sèrie Petjada de carboni) és doctor enginyer de muntanyes per la Universitat Politècnica de Madrid. Actualment és professor ajudant doctor en el departament d'Enginyeria i Morfologia del Terreny de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyers de Camins, Canals i Ports a la Universitat Politècnica de Madrid. Compta amb amplis coneixements i experiència en indicadors de sostenibilitat i en la direcció de projectes relacionats amb la petjada de carboni.

Agustín Rubio Sánchez és doctor en Ciències Biològiques acreditat a catedràtic d'universitat. Actualment és professor en l'Àrea de Coneixement de Tecnologies del Medi Ambient de l'ETSI Montes, Forestales y del Medio Natural a la Universitat Politècnica de Madrid. Té amplis coneixements i experiència en canvi climàtic, canvi global i en la direcció de projectes relacionats amb la petjada de carboni.

Ana Rodríguez Olalla és enginyera de muntanyes i estudiant de doctorat a la Universitat Politècnica de Madrid. La seva línia de recerca està relacionada amb la sostenibilitat ambiental de les organitzacions. Té molta experiència en la implementació d'indicadors de sostenibilitat en organitzacions públiques i privades.

Carmen Avilés Palacios és doctora en Ciències Econòmiques per la Universitat Rei Juan Carlos. Actualment és professora a l'Àrea de Coneixement d'Organització d'Empreses de l'ETSI Montes, Forestales y Medio Natural a la Universitat Politècnica de Madrid. Està especialitzada en estratègies de sostenibilitat en organitzacions i responsabilitat social.

Manuel López Quero és doctor enginyer de muntanyes per la Universitat Politècnica de Madrid. Actualment és professor en l'Àrea de Coneixement d'Organització d'Empreses de l'ETSI Montes, Forestales y del Medio Natural a la Universitat Politècnica de Madrid. Les seves línies de recerca estan relacionades amb la responsabilitat social, concretament amb l'ecotreball i la percepció del compromís ambiental de les empreses.

Adolfo Carballo Penela és llicenciat en Administració i Direcció d'Empreses i doctor en Economia per la Universitat de Santiago de Compostel·la, on és professor del Departament d'Organització d'Empreses i Comercialització. La seva principal línia de recerca està relacionada amb la sostenibilitat empresarial i la responsabilitat social empresarial, a més de ser expert en la metodologia MC3 per al càlcul de la petjada de carboni de béns i serveis considerant el seu cicle de vida. Així mateix, és autor de diverses publicacions editades per AENOR.

​Marta de la Mano González és professora titular del Departament de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Salamanca. Ha participat en el Grup de Treball ISO/TC 46/SC 8/WG 10, que ha elaborat la norma ISO 16439.

Beatriz Albelda Esteban és cap de l'Àrea de Coordinació de Col·leccions de la Biblioteca Nacional d'Espanya i membre dels grups de treball ISO/TC 46/SC 8/WG 2 i ISO/TC 46/SC 8/WG 4, que han elaborat la norma ISO 2789 i la norma ISO 11620, respectivament.

Mar Pérez Morillo és cap del Servei Web de la Biblioteca Nacional d'Espanya i membre del grup de treball ISO/TC 46/SC 8/WG 9, que ha elaborat l'Informe tècnic ISO/TR 14873

Santi Romero Garuz és arquitecte de la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona. Ha participat en el Grup de Treball ISO/TC 46/SC 8/WG 8, que ha preparat l'Informe Tècnic ISO/TR 11219.José Luis Torres González té una àmplia experiència en el camp de l'electrotècnia aplicada adquirida després d'una extensa activitat professional en el sector de la distribució de l'energia elèctrica i en l'exercici col·legiat de l'enginyeria, així com catedràtic d'Ensenyament secundari, complementada amb l'organització de múltiples cursos. Així mateix, també ha estat autor de diverses publicacions anteriorment editades per AENOR com ara Xocs elèctrics en baixa tensió. Riscos i proteccions (1999), Sobreintensitats en baixa tensió. Riscos, proteccions i aparellatge (2001), Riscos i proteccions en baixa tensió. Xocs, sobreintensitats i sobretensions (2002) i Sistemes d'instal·lació en baixa tensió (2006).​

Basilio Ramos Barbero és enginyer tècnic industrial mecànic per la Universitat Laboral de Zamora, enginyer industrial per la Universitat del País Basc i doctor per la Universitat de Valladolid. Actualment és professor a la Universitat de Burgos, on imparteix docència d'expressió gràfica, dibuix tècnic, enginyeria gràfica i disseny assistit per ordinador (CAD).​

Esteban García Maté és enginyer tècnic industrial per la Universitat de Burgos i doctor per la mateixa Universitat. Actualment és professor a la Universitat de Burgos, on imparteix la docència en diverses diplomatures, llicenciatures i màsters. Així mateix, participa en projectes de recerca en diversos equips.Luis García Gutiérrez té una àmplia experiència en el camp de la instrumentació, que ha adquirit durant la seva vida professional a la Junta d'Energia Nuclear, Foster Wheeler, Ciemat i el Centre Espanyol de Metrologia. Així mateix, és autor d'altres publicacions com La mesura de cabal, Vàlvules de control i Materials de referència. Barreges de gas, totes editades per AENOR.​


​ ​Carlos Manuel Fernández Sánchez és enginyer en Informàtica per la Universitat Politècnica de Madrid (UPM); màster en Direcció d'Empreses per CECO; diplomat en Estudis Avançats en Informàtica per la Universitat Pontifícia de Salamanca a Madrid (UPSAM); diplomat en ADE per CEPADE-UPM, i CISA i CISM per la ISACA. Té més de 35 anys d'experiència en el sector de les TIC a Espanya, Europa i Amèrica. Des de l'any 2004 fins al 2016 ha estat gerent de certificacions TIC a AENOR (desenvolupament, recerca i certificació a la Gerència de TIC de la Direcció Comercial de Certificació i Avaluació de la Conformitat a Espanya, Europa i Llatinoamèrica). A més, és professor de la Universitat Internacional de La Rioja (UNIR); professor del màster d'Auditoria de Sistemes de la Informació i Seguretat a la Universitat Politècnica de Madrid (UPM), la Universitat Autònoma de Madrid (UAM) i la Universitat Sergio Arboleda (Colòmbia-Espanya); patró de la Fundació I+D Software Libre; directiu del Col·legi Professional d'Enginyers en informàtica de Madrid (CPIICM); fundador de l'Associació d'Auditors Informàtics d'Espanya – ÀSIA – Capítol ISACA Madrid i membre de l'Associació Europea de CIO (CIONET).

Ana Andrés Álvarez és enginyera de programa per la University of Salford (Regne Unit), CISA, CISM, auditora en cap d'ISO/IEC 15504 i ISO/IEC 12207 per AENOR i Lead Auditor d'IS​O/IEC 27001 i ISO/IEC 20000-1 per entitat certificadora internacional. Amb més de 20 anys d'experiència en sistemes de gestió, ha treballat en implantació i operació de sistemes de gestió de la qualitat, dels serveis, de seguretat de la informació i de millora de processos de programa. Ha tingut sota la seva responsabilitat projectes en entorns d'empreses tant públiques com privades i en sectors diversos (financers, industrials i de serveis). Actualment és sòcia i directora de Dársena 33, empresa de serveis de consultoria en l'àmbit de les TIC.

Boris Delgado Riss és enginyer en Informàtica per la Universitat Pontifícia de Salamanca (UPSAM); màster en Seguretat i Auditoria Informàtica per la Universitat Politècnica de Madrid (UPM); CISA i CISM per la ISACA i certificat a ITIL. Té més de 15 anys d'experiència com a consultor i auditor en TIC a Espanya i Llatinoamèrica. Actualment és gerent de TIC a AENOR. A més, és professor de la Universitat Internacional de La Rioja (UNIR), col·legiat al Col·legi Professional d'Enginyers en Informàtica de Madrid i membre associat del Chapter

Mario Piattini Velthuis és doctor i llicenciat en Informàtica per la Universitat Politècnica de Madrid. Llicenciat en Psicologia per la UNED; màster en Auditoria Informàtica (CENEI); especialista en l'aplicació de tecnologies de la informació en la gestió empresarial (CEPADE-UPM); diplomat en Qualitat per l'Associació Espanyola per a la Qualitat; CISA, CISM, CRISC i CGEIT per la ISACA; auditor cap de l'ISO 15504 per AENOR; soci fundador de les empreses Cronos Ibérica i Kybele Consulting, S.L. Ha treballat com a consultor per a nombroses organitzacions. És catedràtic d'Universitat de Llenguatges i Sistemes Informàtics a la Universitat de Castella-La Manxa (UCLM), on dirigeix el grup d'investigació Alarcos, especialitzat en qualitat dels sistemes d'informació; soci i director científic d'Alarcos Quality Center, S.L., empresa de base tecnològica de la UCLM. Així mateix, és director de l'Institut de Tecnologies i Sistemes d'Informació (ITSI) de la UCLM.


​Necessites ajuda?

Servei d'Atenció al Client de Normes i Llibres AENOR

​​​Per a qualsevol consulta:

​​

​​Publica amb nosaltres

Publicar amb Normes i Llibres AENOR

Si tens una idea o un original, t'ajudem a editar-lo.​