L'Agenda 2030 planteja reptes per a la producció agrícola sobre la base de la sostenibilitat dels cultius i del mitjà de producció, objectius que estan alineats amb valors que actualment demana la societat.
Els sòls són un recurs essencial que cal conservar per mantenir tant la capacitat productiva com la qualitat dels aliments que es produeixen.
Així, l'agricultura regenerativa es defineix com un sistema de producció, el propòsit del qual és mantenir i incrementar la fertilitat dels sòls, per buscar un nou equilibri en l'ecosistema sòl-cultiu.
La importància de mantenir i incrementar el contingut de matèria orgànica, com també el desenvolupament del microbioma natiu dels sòls (microorganismes).
El model Epigen Healthy Bite®
Després d'anys d'estudi per buscar alternatives de maneig dels sistemes de cultiu tradicionals, s'ha desenvolupat una metodologia amb resultats contrastats.
Té en compte l'aplicació d'una sèrie de bones pràctiques i tècniques de cultiu que, de manera coordinada, permetran aconseguir un nou equilibri entre el sòl i la planta.
Entre les tècniques de cultiu s'inclouen el treball mínim i una adequada gestió de males herbes, eficiència en l'ús d'aigua de reg, planificació de sembres i cultius, rotacions, foment de la biodiversitat a l'entorn de producció, ús de maquinària, nutrició vegetal i gestió de plagues i malalties.
Durant les auditories, s'avalua el compliment del conjunt de bones pràctiques, com també d'indicadors que serveixen de base per monitorar el grau de regeneració dels sòls.
És una certificació orientada a productors.
L'agricultura regenerativa, l'agricultura del futur
Més informació