A AENOR, treballem en projectes de transformació i millora de forma integrada amb les organitzacions per impulsar-les com a entitats referents en els àmbits ASG per tal de:
L'economia circular és un model econòmic sostenible que cerca reduir la petjada ecològica a través del foment d'accions com el reciclatge i la reutilització dels productes, per maximitzar els recursos disponibles de manera que aquests romanguin el màxim temps possible en el cicle productiu.
Mitjançant la implantació d'estratègies o models d'economia circular, les organitzacions optimitzen els seus consums o minimitzen la generació de residus durant tot el cicle de vida dels seus productes i serveis.
Com t'ajudem?
Suport a les organitzacions en la seva transició cap a una economia baixa en carboni mitjançant la redefinició de la seva estratègia.
Les solucions AENOR al canvi climàtic centrades en la reducció d'emissions i l'adaptació als impactes climàtics aporten beneficis econòmics, socials i mediambientals a les organitzacions, així com a l'entorn que les envolta.
Consultoria en:
L'eficiència energètica és l'eina clau per reduir l'impacte ambiental de les activitats, els productes i els serveis de les organitzacions.
A AENOR t'ajudem a ser més eficient i reduir la quantitat d'energia requerida, maximitzant els teus recursos i la teva productivitat.
Principals serveis de consultoria:
Suport a les organitzacions en el disseny d'estratègies, polítiques i accions encaminades a facilitar l'equilibri entre la vida personal i la laboral i la igualtat d'oportunitats.
La gestió de la conciliació no només beneficia els empleats en millorar la seva qualitat de vida, sinó que també genera més satisfacció laboral, retenció de talent, productivitat i un millor clima laboral, a més de contribuir a la construcció d'una cultura organitzacional que valora l'equilibri entre el treball i la vida personal.
T'acompanyem en:
Suport a les organitzacions en el disseny d'estratègies, polítiques i accions encaminades a fomentar la integració i la diversitat en el lloc del treball.
Fomentar la integració i la diversitat al lloc de treball és crucial per crear entorns laborals inclusius i equitatius. Treballar en la diversitat no només és una qüestió ètica i social, sinó que també ofereix beneficis tangibles per al rendiment i la sostenibilitat de les empreses a llarg termini: millora del rendiment empresarial, atracció i retenció del talent, impuls de la innovació i la creativitat, millora del clima, organitzacions més adaptables, entre altres beneficis.
Solucions principals:
Suport en la integració de pràctiques i polítiques que respectin i promoguin els drets fonamentals de totes les persones involucrades en l'organització, siguin empleats, clients, proveïdors o qualsevol part interessada.
Treballar els drets humans dins les empreses és essencial per diverses raons fonamentals que tenen efectes tant en l'aspecte ètic com pràctic: les empreses tenen una responsabilitat ètica i social i la necessitat de complir la normativa vigent, al seu torn, aporta uns beneficis que van des de construir una reputació positiva, facilitar l'atracció i retenció del talent, reduir riscos legals i financers, millorar la productivitat, impactar de forma positiva en la societat i complir amb estàndards internacionals.
Informe verificable per reportar informació en matèria de sostenibilitat segons els requisits CSRD / Llei 11/18.
Els informes o memòries de sostenibilitat són eines eficaces, que augmenten la transparència de les organitzacions, ja que informen els seus grups d'interès prioritaris de les actuacions dutes a terme en l'àmbit ASG.
A AENOR t'ajudem amb:
Som experts en:
El Reglament UE 2020/852 estableix els criteris en què s'han de basar les entitats per determinar si una inversió o activitat és sostenible.
La Taxonomia Verda (2020) forma part del Pla d'Acció de Finances Sostenibles de la Comissió Europea. Aquest és un ambiciós pla que vol reorientar els fluxos de capital, és a dir, els diners, cap a inversions sostenibles. Per fer-ho, cal que la informació pública sobre sostenibilitat de les empreses ho permeti a través d'un requisit legal pel qual les empreses han d'informar sobre el grau de sostenibilitat dels seus productes i serveis.
Les estratègies ASG són el marc global en què les organitzacions despleguen les seves accions i estableixen objectius, a curt, a mitjà i a llarg termini, mitjançant els quals asseguren un acompliment sostenible i un avenç en la seva contribució als objectius de desenvolupament sostenible i l'Agenda 2030.
Així mateix, amb el desenvolupament d'aquestes estratègies ASG, les empreses aconsegueixen augmentar la seva reputació, el seu valor de marca i la confiança dels grups d'interès.
T'ajudem:
Les compres sostenibles són les que es fan tenint en compte no només els aspectes econòmics i de qualitat dels productes o serveis, sinó també el seu impacte social i ambiental. Aquesta pràctica implica prendre decisions de compra que donin suport a empreses i productes que adopten pràctiques ètiques, sostenibles i socialment responsables.
Com t'acompanyem?
Mitjançant una gestió adequada dels processos i les seves interrelacions, les organitzacions aconsegueixen ser més eficaces i eficients i milloren el seu acompliment global. El cicle PDCA és la base que ens permet fer una gestió òptima del sistema i els processos i aconseguir la millora contínua.
Les activitats de consultoria de negocis prestades per AENOR Coneixement són compatibles des del punt de vista de compliment de requisits de les normes ISO 17020, 17021, 17025, 17029 i 17065 amb el desenvolupament de l'avaluació de la conformitat duta a terme per AENOR Confía. Tal com s'exigeix en aquestes normes, la prestació dels nostres serveis com a consultora de negocis es desenvolupa aplicant mesures de control amb l'objectiu de garantir la imparcialitat en qualsevol moment.
AENOR acompanya les organitzacions en el procés de transformació de negoci, i els ofereix la seva experiència i el seu coneixement perquè puguin culminar-lo amb èxit.
Llegiu-ne més...