Salta navegació principal
Ets a: Home>Coneix-nos>Sala d'informació AENOR>Notes de premsa>AENOR converteix RIU en la primera hotelera certificada en Malbaratament alimentari zero

AENOR converteix RIU en la primera hotelera certificada en Malbaratament alimentari zero

02/02/2024

  • Els tres primers hotels a rebre la certificació han estat el Riu Concordia, Riu Festival i Riu San Francisco de la Platja de Palma.

Palma, 2 de febrer de 2024 - RIU Hotels & Resorts i AENOR van signar aquest any una aliança per certificar els hotels de la cadena hotelera amb el nou segell 'Malbaratament alimentari zero'. El compromís de RIU, amb l'aval de la certificació d'AENOR, té l'ambiciós objectiu de lluitar contra el seriós problema del malbaratament de menjar. D'aquesta manera, la creació del segell atén la preocupació creixent de la societat sobre el malbaratament d'aliments, alhora que s'alinea amb els objectius de desenvolupament sostenible de l'ONU (ODS) i de sostenibilitat de RIU i d'AENOR. Després d'un procés de gestió i verificació rigorós, els tres hotels han rebut la certificació i han aconseguit garantir que no es fa cap malbaratament de menjar evitable als hotels.

L'hostaleria és un sector en què es consumeix una quantitat ingent de menjar i que implica tota la cadena de valor agroalimentari. A més, les Nacions Unides calcula que un terç dels aliments que es produeixen al món acaba a les escombraries, alhora que augmenta la incidència de la fam severa i que gairebé la meitat de les morts infantils estan relacionades amb la desnutrició. Per això, la lluita contra el malbaratament de menjar és un dels objectius de desenvolupament sostenible de l'ONU, concretament, el segon: "Fam zero". Aquesta aliança suposa un repte que pretén contribuir a un problema global amb implicacions ambientals, socials i financeres enormes, ja que, entre molts altres avantatges, reduir el malbaratament té un alt benefici directe en estalvi de costos.

Per aconseguir la certificació, els hotels han fet una gran tasca d'avaluació, control i seguiment en què el paper dels professionals d'AENOR i RIU ha estat imprescindible. La certificació especifica diversos passos clau que s'han de seguir amb l'objectiu d'aprofitar l'oportunitat d'aprendre i millorar en els processos de reducció del menjar sobrant. Primerament, es fa un inventari de malbaratament alimentari, que defineix les accions per reduir i prevenir el malbaratament. Això es reflecteix en un pla amb objectius i metes concretes, que es documenten amb un seguiment exhaustiu, mitjançant un pla de gestió que elabora RIU. Un cop fetes les verificacions, avaluacions i comprovacions pertinents a les cuines per part d'AENOR, s'han atorgat els tres certificats, sense cap punt de "No conformitat". La certificació és vàlida durant tres anys, amb revisions anuals.

Actualment, el pla pilot d'aquest projecte s'està fent als hotels de RIU de Mallorca. L'objectiu per al 2023 era certificar els hotels Riu San Francisco, Riu Festival i Riu Concordia; mentre que el Riu Playa Park i el Riu Bravo l'obtindran quan reobrin per a la temporada d'estiu del 2024.

Això suposa un gran repte per a RIU, que pretén contribuir a reduir un problema global. Per fer-ho, busca suport en els seus equips de cuina i menjador, que són els grans protagonistes d'aquests canvis. AENOR remarca que els pilars fonamentals són reduir, reutilitzar, redistribuir i reciclar. Per tant, és imprescindible evitar la sobreproducció i adaptar-la a la demanda, optimitzant l'operativa per ser més eficients, ja que un dels llocs més crítics del malbaratament alimentari són els bufets.



Certificat Malbaratament alimentari zero - RIU