Salta navegació principal
Ets a: Home>Coneix-nos>Sala d'informació AENOR>Notes de premsa>FIC uneix forces amb IRTA i AENOR per impulsar la certificació en benestar animal
FIC uneix forces amb IRTA i AENOR per impulsar la certificació en benestar animal

FIC uneix forces amb IRTA i AENOR per impulsar la certificació en benestar animal

12/12/2018

  • La Fundació Privada d'Indústries de la Carn (FIC) se suma a l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i a AENOR en la promoció de les bones pràctiques en benestar animal, a través de la certificació basada en Welfare Quality®. Aquest model és el més reconegut, en haver estat desenvolupat pels primers experts de tot Europa.

12 de desembre de 2018. IRTA, AENOR i FIC col·laboren en una iniciativa per impulsar la certificació centrada exclusivament en benestar animal, que sorgeix del projecte europeu Welfare Quality®. Aquest va ser desenvolupat per una xarxa de centres tecnològics europeus, amb activa participació dels experts d'IRTA. La certificació és l'única de conformitat amb Welfare Quality® que opera actualment a Espanya. Va ser elaborada el 2014 per IRTA i AENOR, i ja són més de 1.300 les instal·lacions que han obtingut aquest segell. La incorporació de FIC suposa el suport del sector carni a aquesta iniciativa.

Es tracta d'una certificació reconeguda a escala europea que comprèn les espècies porcina, bovina i l'avicultura, amb mòduls nous en cuniculicultura i oví. El segell es pot concedir a les instal·lacions des de l'explotació fins a l'escorxador, a més d'emparar la traçabilitat fins al consumidor final per garantir la procedència dels productes fins a orígens certificats. 

La certificació AENOR de benestar animal dona resposta a totes les premisses d'avaluació i certificació. Cobreix, a més del compliment de la legislació vigent aplicable, els principals estàndards en la matèria avalats per experts, així com l'autocontrol de les empreses per garantir, en qualsevol moment, el benestar animal. S'avaluen paràmetres com ara el maneig, l'alimentació, la descàrrega, l'allotjament o l'atordiment dels animals, entre d'altres.

L'auditoria es basa, principalment, en l'observació i avaluació directa dels animals i el seu comportament. Els paràmetres avaluats s'agrupen en 4 principis bàsics: bona alimentació, bon allotjament, bona salut i comportament apropiat per a les necessitats de l'espècie. Aquests estan agrupats en 12 criteris que van des de l'absència de dolor pel maneig, lesions o malalties; fins a garantir els moviments o un comportament adequat dels animals, entre d'altres. 

El benestar animal és un dels pilars fonamentals de la sostenibilitat, ja que l'aplicació de bones pràctiques en aquest àmbit té un impacte directe en la qualitat dels productes i influeix en la reducció de costos de producció, fent possibles models més eficients i sostenibles. També és un dels pilars essencials de la producció ramadera per garantir la seguretat i qualitat alimentàries.

A més, té una correlació directa amb la qualitat del producte alimentari, ja que els productes carnis i lactis provinents d'animals amb un benestar més bo ofereixen més qualitat i millors rendiments.