Salta navegació principal
Ets a: Home>Coneix-nos>Sala d'informació AENOR>Notes de premsa>Tecnologia i sostenibilitat ESG, claus per reforçar el posicionament de Màlaga

Tecnologia i sostenibilitat ESG, claus per reforçar el posicionament de Màlaga

11/05/2023

  • El I Fòrum AENOR per al desenvolupament de la competitivitat de Màlaga ha estat inaugurat avui pel president de la CEA, Javier González de Lara, i clausurat per l'alcalde de Màlaga, Francisco de la Torre.
  • Més de 1.700 centres de treball malaguenys compten amb certificats d'AENOR en qualitat, sostenibilitat, seguretat de la informació i seguretat i salut a la feina.

11 de maig de 2023- Tecnologia i sostenibilitat ESG (ambiental, social i de bon govern). Aquestes són les claus analitzades en el I Fòrum AENOR per al desenvolupament de la competitivitat de Màlaga, de cara a reforçar el posicionament de la ciutat com a hub tecnològic i, d'aquesta manera, poder seguir atraient companyies de tot el món. Inaugurat pel president de la Confederació d'Empresaris d'Andalusia, Javier González de Lara, i clausurat per l'alcalde de la ciutat, Francisco de la Torre, hi han participat destacats especialistes que han abordat temes com el blockchain, els negocis web3, o la sostenibilitat alineada amb els ODS de les Nacions Unides.

AENOR està donant suport a les empreses malaguenyes a diferenciar-se competitivament a través del compromís amb valors importants per a la societat. L'entitat està treballant al costat del teixit empresarial malagueny des de fa gairebé 30 anys, oferint les solucions que han estat les idònies en cada moment per impulsar el reconeixement de les organitzacions compromeses amb les coses ben fetes. En aquesta línia, s'ha lliurat un reconeixement a MADES, primera empresa certificada per AENOR a Màlaga el 1994, amb la qual continua col·laborant.

Durant la seva intervenció, Javier González, president de la CEA, ha destacat que "la ciutat de Màlaga s'ha posicionat en els últims anys com un referent en dinamisme empresarial i cultural, i com a pol atractor d'inversions, amb especial menció a la innovació i la transformació tecnològica. Aquest procés ha estat possible gràcies a una planificació estratègica que aposta per construir un model de ciutat des del consens i el diàleg entre els àmbits públic i privat, els fruits del qual són visibles a Màlaga com a metròpoli, però també com a província. I aquest factor és clau, perquè per construir un territori competitiu és essencial, en l'entorn complex que ens envolta, potenciar les pròpies fortaleses, però a la vegada unir voluntats per construir amb solidesa i perspectiva".

La jornada ha estat clausurada per l'alcalde, Francisco de la Torre, qui ha manifestat que "els Objectius de Desenvolupament Sostenible ja són no només una marca d'empreses, sinó també de territoris. Màlaga vol ser una ciutat lligada al compliment dels ODS, des d'un abordatge d'autenticitat plena. Això suposa, entre altres aspectes, mobilitat sostenible, eficiència energètica i gestió òptima de residus".  

Durant el Fòrum, Javier Mejía, director de Màrqueting i Desenvolupament de Negoci d'AENOR, ha afirmat que la companyia "vol aportar coneixement i experiència en la creació de confiança sobre el compromís de les organitzacions amb els valors i elements que són importants per a la societat. Els certificats d'AENOR són els que desperten més credibilitat i donen suport no només a empreses individuals, sinó a impulsar que Màlaga destaqui pel seu alineament amb qüestions com la sostenibilitat ambiental i social, la Igualtat o la digitalització en condicions segures".

Bones pràctiques reals

AENOR, que té presència a Màlaga amb una oficina des de 2005, impulsa aquest Fòrum, que s'emmarca en el Pla Estratègic a cinc anys iniciat el 2023 per l'entitat per augmentar la seva presència i participació en el teixit empresarial i social de Màlaga. Hi han participat, a més de les persones ja esmentades, Mónica Barroso, directora de la Regió Sud, Antonio Pérez Carreño, director d'Andalusia, i Alejandro Rodríguez, director de Màlaga; tots tres d'AENOR; José Luis Núñez, director global de blockchain i negocis web3 de Telefónica Tech; Natalia Sánchez, vicepresidenta executiva i secretària general del CEM; Remedios Miralles, directora corporativa de Persones i Valors del Grupo Peñarroya; José María López, director de Sostenibilitat i RSC d'Unicaja Banco; José María Flores, director de Serveis Jurídics del Grupo Sando. A més, Cristóbal Subires, managing director de MADES, ha rebut el reconeixement que AENOR ha volgut fer a aquesta empresa pel seu compromís amb la qualitat.

A la taula rodona, van compartir les seves bones pràctiques i van coincidir en què les aproximacions no autèntiques a la sostenibilitat seran cada vegada més penalitzades pels ciutadans. Natalia Sánchez va ressaltar el paper creixentment important que es dona a les empreses per a les solucions de grans reptes que té la societat; i la necessitat d'una aliança publicoprivada real, on cada part té un valor molt important per aportar.

Tal com ha recordat Mónica Barroso, directora de la Regió Sud d'AENOR, l'entitat forma part de Màlaga des que, el 1994 certifiqués Málaga Aerospace, Defense and Electronics Systems (llavors Hughes), al cap de poc de ser la primera multinacional a instal·lar-se al Parc Tecnològic d'Andalusia. "Des de llavors la nostra participació ha anat creixent al ritme de la ciutat i ens ha permès ser part activa d'aquest desenvolupament que ha fet que Màlaga sigui un referent tant econòmic com tecnològic, turístic i social. Estem convençuts que queda marge de creixement i volem ajudar les organitzacions de la ciutat a millorar la seva competitivitat".

A l'oficina d'AENOR a Màlaga, actualment hi treballen una desena de professionals qualificats, principalment auditors. Un total de 1.750 centres de treball de Màlaga tenen certificats en vigor d'AENOR, principalment en Gestió de la Qualitat 9001, Gestió Ambiental ISO 14001, Seguretat de la Informació ISO/IEC 27001, Seguretat i Salut en el Treball ISO 45001 i Petjada de Carboni.