Salta navegació principal
Ets a: Home>Coneix-nos>Sala d'informació AENOR>Notícies>AENOR Laboratori: anàlisi de detecció d'anisakis

AENOR Laboratori: anàlisi de detecció d'anisakis

04/07/2018

AENOR Laboratori posa a disposició de tota la indústria alimentària l'anàlisi de detecció d'anisakis. Feta mitjançant la tècnica PCR real time, i basada en l'amplificació d'un fragment concret d'ADN, aquesta anàlisi permet la detecció de manera inequívoca de les espècies patògenes d'anisakis.

La tècnica es pot usar tant sobre mostres fresques com processades, i presenta avantatges importants respecte de les tècniques tradicionals:

  • L'anàlisi mitjançant PCR real time es caracteritza per la seva elevada especificitat, i permet la detecció d'ADN en quantitats de 0,005%. Només cal que una sola larva contamini la mostra, perquè es pugui detectar.
  • Es pot aplicar tant a mostres de peixos, mol·luscos i crustacis frescos com congelats o processats, per exemple en conserva.
  • Redueix el temps de confirmació de la presència del nematode a les mostres analitzades.
  • Facilita el maneig de peces de mida gran o mostres de cert gruix, l'anàlisi dels quals mitjançant tècniques tradicionals, com la inspecció visual, la transil·luminació i fins i tot la digestió àcida, comporta certes dificultats.

Les larves d'anisakis són capaces de produir dos tipus de patologies en humans. D'una banda, si la larva s'ingereix viva, es pot adherir a la mucosa gastrointestinal produint la coneguda anisakiosi, que es caracteritza per provocar inflamació i dolor que poden anar acompanyats de símptomes com vòmits, diarrea i febre. D'altra banda, en persones sensibles, es poden desencadenar reaccions al·lèrgiques com a conseqüència del contacte amb determinades proteïnes alliberades per la larva.

Aquesta al·lèrgia, de simptomatologia similar a la d'altres al·lèrgies alimentàries, pot ser provocada tant pel contacte amb la larva com pel contacte amb els compostos alliberats per l'anisakis durant el temps en què hagi parasitat el peix, hi són presents fins i tot després de la destrucció de les larves. Per això es fa fonamental l'ús de tècniques analítiques que permetin la identificació inequívoca de la presència d'espècies patògenes d'anisakis en els productes de la pesca.