Petjada de carboni d'organització/esdeveniments: càlcul, reducció, compensació i carboni neutre
El canvi climàtic s'ha identificat com un dels màxims reptes que afronten les nacions, els governs, les indústries i els ciutadans en les properes dècades. En resposta, s'estan desenvolupant i implantant iniciatives internacionals, regionals, nacionals i locals per limitar les concentracions de gasos d'efecte hivernacle (GEH) en l'atmosfera terrestre. Aquestes iniciatives sobre GEH es basen en la quantificació, el seguiment, l'informe i la verificació d'emissions o remocions de GEH.
La petjada de carboni d'una organització/esdeveniment és un instrument per determinar, avaluar i comunicar l'efecte dels productes, serveis i organitzacions en el canvi climàtic.
Avui dia existeixen diverses normes, referencials i guies per al càlcul de la petjada de carboni d'organització o esdeveniment, tant generals com sectorials, promogudes des de diverses institucions públiques o privades de prestigi reconegut. Per exemple, GHG Protocol, ISO
14064, etc.
L'objecte de la verificació és assegurar, de manera independent, que la declaració efectuada relativa a les emissions de gasos d'efecte hivernacle, a través de l'informe d'emissions elaborades, és completa, és a dir, exacta, coherent, transparent i sense notablesdiscrepàncies.
Les verificacions de petjades de carboni d'organització/esdeveniment poden ser, complementàriament, dels tipus següents:
-
CO2 calculat: es calcula la petjada de carboni amb els referencials reconeguts internacionalment i se'n concedeix el dret d'ús anualment.
-
CO2 reduït: es calcula la petjada de carboni amb els referencials reconeguts internacionalment i l'organització ha de demostrar que ha reduït les emissions.
-
CO2 compensat: es calcula la petjada de carboni amb els referencials reconeguts internacionalment i les tones de CO2 resultants es compensen amb crèdits de carboni com VER o CER o altres accions (per exemple, fixacions de CO2 efectives).
-
Carboni neutre: es calcula la petjada de carboni amb els referencials reconeguts internacionalment, i seguint l'ordre jeràrquic es duu a terme un Pla de reducció d'emissions, i les emissions residuals es compensen a través dels mecanismes de compensació reconeguts. En aquest cas, el referencial existent avui dia és la norma PAS 2060:2014 (norma ISO en desenvolupament).
Beneficis interns per a la vostra organització:
- Maneig de riscos de GEH i identificació d'oportunitats de reducció.
- Report públic i participació en programes voluntaris de GEH (per exemple, els registres nacionals existents).
- Participació en Programes obligatoris de report.
- Participació en mercats de GEH.
Beneficis davant els vostres clients:
- Augmentar la credibilitat, la coherència i la transparència de la quantificació, el seguiment i l'informe de GEH.
- Reconeixement per actuació primerenca.
- Reforç de l'organització com a socialment responsable.